Vlada Irske odobrila prijedlog o cigaretama

Kada zakon stupi na snagu Irska će postati prva članica Evropske unije sa tako strogim pravilima u prodaji duhanskih proizvoda (EPA)

Irska Vlada odobrila je neoznačena pakiranja cigareta, čime bi ova zemlja postala prva članica Evropske unije sa tako strogim pravilima u prodaji duhanskih proizvoda.

Svi znakovi, logotipi, boje i grafički prikazi bit će uklonjeni sa pakovanja duhanskih proizvoda koji se prodaju u Irskoj, saopćilo je Ministarstvo zdravlja, nakon što je prijedlog dobio podršku Vlade.

Pušenje je bilo dio irske kulture pubova, sve dok 2004. nije postala prva zemlja na svijetu koja je zabranila pušenje u svim zatvorenim javnim mjestima, javnom transportu i radnim mjestima.

Skoro 5.000 ljudi umire svake godine od bolesti povezanih sa konzumiranjem duhana, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Zakon mora biti odobren i u Parlamentu prije nego što stupi na snagu. Međutim, vladajuća koalicija i u ovom tijelu ima snažnu većinu.

Bijes duhanskih kompanija

Prema predloženom zakonu, ime svakog proizvođača bilo bi napisano istim fontom na pakiranju iste neutralne boje, koja se još mora odrediti.

Britanska Vlada, također, razmatra zabranu brendiranja duhanskih pakovanja, ali se prijedlog nije pojavio na dnevnom redu Parlamenta ranije ovog mjeseca.   

Australija je već prošle godine uvela pakovanja maslinaste boje, što je izazvalo bijes duhanskih kompanija.

Giganti kao što su Philip Morris i British American Tobacco strahuju da će čista pakovanja utjecati na pad prodaje, te da će razviti crno tržište u ovoj oblasti.  

Izvor: Agencije