Protesti protiv džamije u Atini

Demonstranti misle da se Vlada ne bi trebala brinuti o religijskim potrebama ilegalnih imigranata (AFP)

Članovi ultradesničarskog Nacionalnog fronta poveli su desetine demonstranata u protestni marš protiv plana grčke Vlade da državnim sredstvima sagradi prvu džamiju u Atini.

Vlada je planirala izdvojiti otprilike milion eura da izgradi džamiju pri smanjenoj cijeni zbog ekonomske krize, što je usporilo proces. Ipak, gradnja bi trebala početi sljedeće godine.

Demonstranti, uključujući i ženu u odjeći opatice, mahali su grčkim zastavama i uzvikivali „ne želimo šerijat, već Grčku i pravoslavlje“, te „ne džamije, dajte novac školama“.

Generalni sekretar Nacionalnog fronta, Emmanuouil Konstas, rekao je da je plan neprihvatljiv, te da bi se Vlada trebala suzdržati od ispunjavanja religijskih potreba imigranata dok se država suočava sa krizom.

„Neprihvatljivo je na svaki način“, kaže Konstas.

„Religijske potrebe stotina hiljada ilegalnih imigranata Vladi ne bi trebale biti predmet brige. Oni bi trebali biti deportovani zato što su došli nelegalno. A za ostatak, koji je tu legalno, postoji dovoljno mjesta za molitvu“, kaže Konstas.

Krivica imigranata

„Također, za vrijeme ekonomske krize nije prihvatljivo da se toliko novca troši na džamiju.“

Atina je jedini glavni grad Evropske unije bez zvanične džamije ili islamskog groblja.

Lokalni stanovnici koji su se priključili demonstracijama kažu kako se boje da muslimani dođu u njihove kvartove.

Neki Atinjani su okrivili ilegalne imigrante za bijeg iz svoje zemlje u kojoj su počinili zločine.

„Bojim se zato što se mnogo stvari dešava u kvartovima gdje su muslimani. Zašto to žele izgraditi ovdje, a ne u bogatim dijelovima Atine?“, kaže Smaragda Taladianou.

„Mogu je podići, ali mi ćemo je srušiti“, kaže stanovnik jednog gradskog naselja.

Izvor: Agencije