Hamas i Fatah nastavljaju razgovore

Azzam al-Ahmed (lijevo) i Musa Abu Marzooq će razgovarati o pomirenju (Reuters)

Očekuje se da palestinske suparničke grupe, Hamas i Fatah, uskoro u egipatskoj prijestonici Kairu nastave pregovore o pomirenju, saopćio je visoki zvaničnik Fataha.

Azzam al-Ahmed, čelnik Fatahove delegacije u dijalogu, izjavio je da će konkretan datum sastanka biti odlučen nakon što se on sastane s visokim čelnikom Hamasa, Musom Abu Marzooqom, u Kairu, prenosi Xinhua.

“Na sastanku s Marzooqom bit će riječi o budućim koracima nakon što palestinska Centralna izborna komisija finalizira proces registracije glasača”, izjavio je al-Ahmed za radio stanicu Glas Palestine. 

U skladu s ranijim sporazumom postignutim između dvije strane, Ahmed je izjavio da će “također biti raspravljano o formiranju prelazne Vlade nacionalnog jedinstva i  određivanju datuma za opće izbore”. 

Zvaničnici izborne komisije objavili su da će 10. aprila predati ažurirane spiskove palestinskih glasača svim palestinskim  frakcijama, uključujući Fatah i Hamas.

“Reizbor Haleda Mešala za šefa politbiroa Hamasa i dovršavanje Hamasovih internih izbora u Kairu prošle sedmice pomoći će u zaključivanju porazuma o pomirenju”, izjaavio je al-Ahmed.

Sredinom 2007., Hamas je preuzeo kontrolu nad palestinskom priobalnom enklavom, Pojasom Gaze, nakon što je protjerao snage odane pokretu Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, ostavljajući Fatah prikovan za Zapadnu obalu.

Zahtjevi za oslobađanjem zatvorenika

Istovremeno, Zapad vrši pritisak na Izrael da oslobodi neke palestinske zatvorenike u okviru napora na nastavljanju bliskoistočnog mirovnog procesa, saopćio je u utorak za Xinhuu palestinski zvaničnik.

Zapadni diplomati izvjestili su palestinskog predsjednika Abbasa o tim mjerama gradnje povjerenja, izjavio je Ziad Abu Ein, zamjenik palestinskog ministra za pitanja zatvorenika.

On je kazao da Palestinske nacionalne vlasti, ipak, nisu dobile nikakvu zvaničnu poruku od Izraela o planovima da oslobodi zatvorenike, čak i pored toga što su Palestinci pojačali napore na njihovom oslobađanju u znak solidarnosti s nekim zatvorenicima koji štrajkuju glađu.

On je naglasio da Izrael mora osloboditi neke zatvorenike kao “prioritetnu obavezu” kako bi ponovo pokrenuo mirovne pregovore.

Sudeći po dobro obaviještenim izvorima, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je da oslobodi dvadesetak zatvorenika čije je zdravstveno stanje kritično i na stotine ostalih čije kaznu ističu uskoro.

Izraelsko-palestinski pregovori prekinuti su u 2010.  nakon što je Izrael odbio da zamrzne aktivnosti širenja naselja na Zapadnoj obali, prenosi Fena. 

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada