UN šalje ofanzivnu brigadu u Kongo

Glavna pobunjenička grupa u Kongu smatra da odluka o slanju ofanzivne mirovne brigade predstavlja ratni čin (AFP)

Prva ofanzivna mirovna brigada Ujedinjenih naroda (UN), čija će uloga biti da se bori protiv oružanih grupa u nemirnom istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, imat će 3.069 pripadnika, saopćio je u subotu Madnoje Mounoubai, glasnogovornik UN-a za tu misiju.

U misiji će biti vojnici iz Južne Afrike, Tanzanije i Malavija.

Mounoubai je dodao da će brigada biti pod komandom generala iz Tanzanije, prenosi AFP.

Glavna pobunjenička grupa u Kongu je početkom mjeseca saopćila da odluka UN-a da pošalju prvu “ofanzivnu mirovnu brigadu” u taj region predstavlja “ratni čin”.

Početak akcije u julu

“Umjesto da se zalaže za pronalaženje političkog rješenja pružanjem podrške političkim pregovorima, UN se opredijelio za vođenje rata protiv jednog od partnera u mirovnim pregovorima”, poručio je politički lider grupe M23.

Vijeće sigurnosti UN-a je krajem marta odobrilo slanje 3.000 vojnika sa naredbom da “neutraliziraju” i “razoružaju” pobunjeničke grupe na istoku Konga u kome sukobi traju više od dvije decenije.

M23, čiji su pripadnici uglavnom bivši vojnici koji su prebjegli, jedna je od glavnih paravojnih formacija na istoku Konga koja pokušava da uspostavi kontrolu nad dijelom velikog rudnog bogatstva u toj oblasti.

Ofanzivna mirovna brigada UN-a, koja treba da počne sa akcijom u julu, pridružit će se Stabilizacionoj misiji UN-a u Kongu, jednoj od najvećih mirovnih misija te organizacije u svijetu sa preko 19.000 vojnika.

Izvor: Agencije