Palestinski premijer podnio ostavku

Ostavka je uslijedila poslije glasina da Abbas (desno) želi da Fayyadovu ostavku (EPA)

Palestinski premijer Salam Fayyad podnio je ostavku, saopćili su palestinski zvaničnici.

Fayyad je najprije u četvrtak ponudio ostavku palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu zbog neslaganja oko politike vlade i čekao na Abbasov odgovor.

Predsjednik Mahmoud Abbas prihvatio je ostavku u subotu i zamolio Fayyada da ostane na čelu prijelazne vlade, rekli su palestinski zvaničnici za novinsku agenciju WAFA nakon sastanka u Ramalli.

Ranije je visoki palestinski dužnosnik rekao da Fayyad neće ostati na svojoj poziciji.

“Fayyad je rekao da neće ostati na čelu Vlade, čak i ako to od njega bude traženo”, rekao je za AFP visoki zvaničnik koji je želio ostati anoniman, nakon sastanka s Abbasom.

Ostavka je uslijedila poslije glasina da Abbas želi da Fayyadovu ostavku, prenijela je agencija Tanjug.

Podrška Zapada

Otkako je postao premijer 2007, Fayyad, školovan u SAD-u, imao je jaku podršku zapadnih vlada koje su vjerovale da će on najviše doprinijeti naporima na izgradnji palestinskih državnih institucija.

Smatralo se da bi njegova smjena mogla zakomplicirati veze zapada s Abbasom.

Odnosi između Fayyada i Abbasa pogoršali su se prošlog mjeseca kada je premijer prihvatio ostavku ministra finansija, protiv volje predsjednika.

U početku uspješan u oživljavanju palestinske ekonomije, Fayyad se suočio sa teškoćama prošle godine kada su Izrael i SAD, da bi kaznile Palestince, zbog težnje za de facto državnošću u UN, uskratile fondove.

Abbasov Fatah optužio je Fayyada da nije predvidio šta će se desiti i partijsko vijeće je nedavno ocijenilo da je politika aktuelne vlade improvizirana i konfuzna prema mnogim finansijskim i ekonomskim pitanjima.

Tokom nedavne posjete, američki predsjednik Barack Obama je i Abbasa i Fayyada opisao kao istinske partnere u mirovnom procesu, čijoj se obnovi nada u narednim mjesecima.

Američki državni sekretar John Kerry također se sastao sa Fayyadom prošle sedmice tokom posjete regiji, što se smatralo podrškom palestinskom premijeru.

Izvor: Agencije