Francuski ministar za budžet podnio ostavku

Iz kabineta predsjednika Francuske saopćeno je da je Cahuzac zatražio da bude smijenjen (AFP)
Iz kabineta predsjednika Francuske saopćeno je da je Cahuzac zatražio da bude smijenjen (AFP)

Ministar za budžet Francuske Jerome Cahuzac podnio je ostavku na svoju funkciju.

Odluka je uslijedila nakon što su državni tužioci objavili detalje istrage o tajnom računu u Švicarskoj na kojem je on, navodno, skrivao novac od poreske uprave.

Cahuzac je odbacio svako nezakonito djelovanje nakon izvještaja na istraživačkoj elektronskoj stranici Mediapart da je sve do 2010. godine imao neprijavljen račun u švicarskoj banci.

Pokrenuta opsežna istraga

Mediapart je javio da je Cahuzac nakon toga prebacio novac na jedan račun u Singapuru, te da se vjeruje da je tajni račun u švicarskoj banci koristio za sakrivanje neoporezovanih prihoda, kao i za pranje novca.

Iz kabineta predsjednika Francuske Francoisa Hollandea saopćeno je da je Cahuzac zatražio da bude smijenjen, što je Hollande prihvatio, javio je AP.

Tužilaštvo u Parizu u utorak je pokrenulo opsežnu istragu slučaja pranja novca dobijenog kroz pronevjeru poreza, a čiji je glavni akter Jerome Cahuzac.

Istražioci, ipak, nisu imali dovoljno dokaza da optuže Cahuzaca “po imenu”.

Ovaj potez Tužilaštva doveo je Vladu socijalista u krajnje neugodnu poziciju, budući da je Cahuzac bio direktno zadužen za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza u ovoj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO