NATO: Saradnja odgovor na mjere štednje

Rasmussen: 'Pametna odbrana' je bitna u vrijeme krize (Reuters)

NATO traži načine poboljšanja učinkovitosti u uvjetima sve manjih finansijskih resursa zbog ekonomske krize.

Ključ je u višenacionalnoj saradnji, zaključili su ministri 28 zemalja članica u Briselu prvog dana dvodnevnog zasjedanja.

Snage NATO-a za brzi odgovor bit će srž budućih planova djelovanja. Preko njih će se osigurati učinkovitost i mogućnost brze reakcije.

Povećat će se obim i broj zajedničkih vježbi za više mogućih situacija.

‘Pametna odbrana’

To će omogućiti da uvježbanost i saradnja, postignuta u misijama poput Afganistana, bude prenesena dalje. Također, razmatra se i potreba finansiranja afganistanskih sigurnosnih snaga u idućem razdoblju.

Novac je očito vrlo bitan, a NATO će preduzeti sve što može u boljem korištenju resursa, uvjeravaju u Savezu. No, rezanje sredstava za odbranu svejedno zabrinjava.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je da su višenacionalna saradnja i pametna odbrana važan dio odgovora mjerama štednje.

“Nema sumnje kako možemo uštedjeti zajedničkim naporima i korištenjem zajedničkih resursa, ako saradnju povećamo. No, postoji ograničenje koliko možemo time postići i to svakako ne rješava sve naše probleme i izazove.

Moramo imati dovoljno ulaganja u odbrambeni sistem. Ako se rezanja budžeta nastave, oštetit će ozbiljno našu mogućnost da odgovorimo svim potrebama budućih sigurnosnih iskušenja”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera