Suspendirano finansiranje Zlatne zore

Podrška Zlatnoj zori je ponovo u porastu nakon ubistva njena dva člana ranije ovog mjeseca (Reuters)

Parlament Grčke izglasao je suspenziju finansiranja ekstremne desničarske stranke Zlatna zora, čime je ispunjena zakonska odredba o kažnjavanju stranaka optuženih za kriminalne aktivnosti.

Poslanici su sa 241 glasom “za” i 26 “protiv” glasali za suspenziju finansiranja. Pet poslanika je bilo uzdržano, a 28 odsutno, prenio je AP.

Prema najnovijim anketama, Zlatna zora uživa veće povjerenje građana i treća je po popularnosti, iako su podignute optužnice protiv nekoliko njenih članova nakon ubistva jednog muzičara i antifašističkog aktiviste.

Ispitivanje javnog mnijenja, koje je za dnevni list Etnos sprovela agencija Metron analiza, pokazuje da bi za Zlatnu zoru glasalo 6,7 posto ispitanika ukoliko bi izbori sada bili održani.

Pad i porast podrške

Ovi rezultati poklapaju se sa podacima do kojih su došle druge kompanije koje su sprovele ankete, prema kojima Zlatnu zoru podržava sedam posto Grka.

Podrška za neonaciste je znatno opala sa maksimalnih 13 posto od jula, pošto je jedan njihov simpatizer ubio muzičara Pavlosa Fysassa u septembru.

Međutim, podrška je ponovo u porastu nakon ubistva dva pripadnika Zlatne zore ranije ovog mjeseca, za koje su odgovornost preuzeli ljevičarski ekstremisti.

Do sada je šest od ukupno 18 poslanika Zlatne zore optuženo za pripadnost kriminalnoj organizaciji. Tri člana su u pritvoru, uključujući predsjednika stranke Nikosa Michaloliakosa, koji je optužen za upravljanje kriminalnom organizacijom.

Sudska dokumentacija pokazuje da je partija povezana sa dva ubistva, tri pokušaja ubistva i brojnim napadima.

Zlatna zora je na izborima prošle godine osvojila skoro sedam posto glasova na osnovu protivljenja mjerama štednje i imigraciji.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Dvojica pristalica grčke desničarske stranke Zlatna zora ubijeni su u pucnjavi u petak navečer. Do nje je došlo u predgrađu Atine, ispred stranačkih prostorija. Grčka vlada obećala je kazniti izvršioce i pomagače napada.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO