Kuba zatvara privatna 3D kina

Ljubitelji kina se spremaju za, prema svemu sudeći, jednu od posljednjih projekcija u malom 3D kinu u Havani. Kubanske vlasti objavile su da su sva kina i videoigraonice koje su u privatnom vlasništu nezakoniti, te da se moraju zatvoriti.

“Nema 3D projekcija? Nemoguće! To je izvor zabave za sve mlade ljude. To je nešto zdravo i zabavno. Ne razumijem zašto”, kaže srednjoškolka Sheila Oquendo.

Vlasnica kina Marbelis Rodriguez je saznala za zatvaranje, kao i većina drugih, iz državnih novina.

Castrove tržišne reforme

“Ne čini mi se da je to pošteno, jer smo uložili sve u radnike koje smo zaposlili, a sada su svi na ulici, nezaposleni”, žali se Marbelis Rodriguez.

Privatna kina su nikla širom otoka kao alternativa za loše održavana državna kina. Nisu spomenuta na listi od gotovo 200 nezavisnih preduzeća ovlaštenih u 2010. godini, kao dio tržišnih reformi Raula Castra. Međutim, do sada nisu bila ni izričito zabranjena.

“Pogađa nas ekonomski, jer je ovo bio način da pomognemo našu porodičnu ekonomiju. Ne znamo zašto se ovo dešava”, kaže Orlando Suarez, vlasnik Movie Theatrea.

Ova odluka Vlade prati prošlomjesečnu zabranu prodaje uvozne robe, koja je pogodila blizu 20.000 malih preduzeća.

Korak unazad

“Mogao bih sada ostati bez posla, jer ne možemo prodavati uvoznu odjeću. Ljudi ne žele kupiti domaću i ono što se prodaje u državnim radnjama nije kvalitetna roba”, kaže Elvis Serrera.

Vlada kaže da su zabrane potrebne kako bi se sektor privatnih preduzeća doveo u red. Predsjednik Raul Castro potiče privatni sektor slabeći restrikcije, kako bi dozvolio samozapošljavanje za radna mjesta poput taksi vozača i vlasnika malih restorana.

Međutim, na otoku gdje država i dalje zapošljava 79 posto radne snage vlasnici malih kina i potencijalni posjetioci kažu da je ovaj posljednji potez, ipak, korak unazad.

Izvor: Al Jazeera