Kazna Navaljnom preinačena u uvjetnu

Osim što je jedan od vođa ruske oporbe, Aleksej Navaljni je i veliki kritičar Kremlja (AP)

Prizivni sud u ruskom gradu Kirovu preinačio je presudu ruskom oporbenom čelniku i velikom kritičaru Kremlja, Alekseju Navaljnom s pet godina zatvora na pet godina uvjetne kazne.

Takva sudska odluka uslijedila je nakon žalbe odvjetnika obrane Navaljnog koji je, zajedno sa suradnikom Petrom Oficerovim, ljetos osuđen za financijske malverzacije u državnoj tvrtki Kirovljes.

Na teret mu se stavlja da je ukrao 10.000 prostornih metara drvne građe i nanošenje milijunske štete tvornici u vrijeme dok je, prije četiri godine, radio kao savjetnik guvernera Kirovske oblasti.

Navaljni je cijelo vrijeme tvrdio kako je optužba iskonstruirana i politički motivirana.

Državno odvjetništvo tražilo je odbacivanje žalbe i potvrdu petogodišnje zatvorske kazne za Navaljnog i četverogodišnje zatvorske kazne za Oficerova, no sud je presudu prekvalificirao u uvjetnu kaznu.

Pobjeda oporbe

Presuda se smatra pobjedom oporbe, no 37-godišnji karizmatični odvjetnik koji se proslavio borbom protiv korupcije najavio je nastavak napora za odbacivanjem optužnice u cjelosti, kako bi se potpuno poništila.

„Ocjenjujemo da presuda nije utemeljena na zakonu“, rekao je Navaljni novinarima nakon okončanja postupka.

Smatra kako odluka suda, prema kojoj neće provesti pet godina u zatvoru, jeste i dalje osuđujuća presuda i ima za cilj nastavak vršenja pritiska na njega kako se ne bi bavio političkim aktivnostima.

„Vlasti me svim silama pokušavaju udaljiti iz političke borbe, ali neće uspjeti“, poručio je Navaljni.

Aleksej Navaljni je na rujanskim izborima bio kandidat oporbe za gradonačelnika Moskve na kojima je pobijedio Sergej Sobjanin, blizak vlastima u Kremlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije