Stotine djece u Pakistanu umrlo od ospica

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 300 djece umrlo je u Pakistanu od ospica tokom prošle godine, što je pet puta više nego godinu dana prije.

Reporter Al Jazeere Osama bin Javaid posjetio je grad Larkanu u pokrajini Sind, jednom od najteže pogođenih područja.

Subhan Musa bori se za svaki dah. Prije tri sedmice dobio je ospice, bolest uzrokovanu virusom koji može biti smrtonosan ako se ne liječi. Njegov otac zarađuje oko dva eura dnevno. Svu ušteđevinu potrošio je na Subhanovo liječenje.

“Gladovali smo kako bismo mu kupili lijekove. Više ništa nemamo. Molim se za njegov oporavak. On mi je jedini sin”, kazao je otac bolesnog dječaka.

Prenatrpane bolnice

Ali, Subhan nije jedini pacijent. Najveća dječija bolnica u Larkani jedva se nosi s brojem oboljelih od ospica.

“Izolirali smo jedan odjel za ove pacijente. Čim dođu, dobijaju vitamin A i antibiotike. Ali, morat ćemo osposobiti još jedan odjel za njih”, kaže liječnik Ashfaq Soomro.

SZO kaže da je virus najopasniji za djecu starosti između devet mjeseci i 12 godina. Bolnice trebaju više od 1,3 miliona vakcina. Samo u pokrajini Sind u proteklih 12 mjeseci od ospica je umrlo 216 djece.

Djeca u Larkanu su imala sreće da dobiju krevet, jer su bolnice prenatrpane, a po najmanje četiri bebe dobijaju kisik iz samo jedne boce.

Ministarstvo zdravstva kaže da je poduzelo neophodne mjere i pokrenulo hitnu vakcinaciju. Iako uključuje i osnovne škole, lijek neće doći do hiljada djece koja se ne školuju.

Imunizacija i edukacija jedini su način da se spase hiljade života. A kad bi veći broj roditelja u ruralnim dijelovima Pakistana znao kroz šta Subhan prolazi, to bi ih možda potaknulo da odvedu djecu na vakcinaciju prije nego što bude prekasno.

Izvor: Al Jazeera