Obama želi promijeniti zakon o imigrantima

Osam američkih senatora predstavili su prijedlog koji bi omogućio da oko 11 miliona ilegalnih imigranata koji žive u Americi postanu državljani.

Promjene emigracionih zakona prioritet su za drugi mandat predsjednika Baracka Obame. On je o tome u utorak održao govor u Las Vegasu, u kojem je rekao da je potrebno promijeniti zakon o imigrantima. On je naglasio da je “došlo vrijeme za zdrav razum, za sveobuhvatnu reformu imigracijskog zakona”.

“To vrijeme je sada. Sada je pravo vrijeme”, ocijenio je Obama.

Obama je rekao da je reforma važna i iz ekonomskih razloga. Predsjednik SAD-a je kazao: “Ogromna većina ovih pojedinaca ne želi nevolje, oni žele da zbrinu svoje porodice”.

“Svaki dan, kao i svi mi ostali, oni izlaze iz kuća i pokušavaju da zarade novac za život. Često moraju da rade u mutnoj, nezakonitoj privredi … a kada se to desi, to se negativno odrazi na cijelu ekonomiju”, rekao je Obama.

Obama je dodao i da kompanije koje slijede pravila trpe zbog kompanija koje krše pravila. “Ako zaista želim da se posvetimo jačanju naše srednje klase i ako želimo da pružimo priliku srednjoj klasi, onda moramo da popravimo sistem”, ocijenio je Obama.

Obama je u govoru naveo i koje je korake poduzela njegova administracija da se pojača sigurnost na granicama i da se izvrši reforma imigracije.

Obama je kazao da na granicama nikad nije bilo više osoblja nego sada i da je broj ilegalnih prelazaka granice za 80 posto manji nego 2000. godine, kada je broj ilegalnih prelazaka bio na svom vrhuncu.

Deportacija kriminalaca

On je dodao da se njegova administracija posvetila borbi protiv kriminalaca i da je deportacija kriminalaca na najvišem nivou ikada.

Predsjednik Obama je naglasio i da su prvi put u mnogo godina demokrati i republikanci spremni da se zajedno posvete problemu imigracije. “Ne može se dozvoliti da dođe do zastoja imigracijske reforme zbog beskonačnih debata”, smatra Obama.

Barack Obama je naglasio da ako Kongres ne uspije da sastavi zakon, on će poslati prijedlog zakona Kongresu i zahtijevati da ga Kongres odmah usvoji.

Obama je naveo i tri tačke koje je potrebno uvesti u imigracijsku reformu.

Pod jedan, potrebno je naći način za pametnije izvršenje zakona. On smatra da je potrebno da se kazne kompanije koje svjesno zapošljavaju radnike bez odgovarajućih dokumenata, odnosno ilegalne radnike. Obama smatra da je potrebno da se uvede sistem na državnom nivou kojim će se “brzo i precizno verificirati nečiji imigrantski status”.

Pod dva, potrebno je naći način da imigrantima bude omogućeno da dobiju državljanstvo. “Ovi muškarci i žene bi morali da zavrijede svoje državljanstvo. Ali da bi imigracijska reforma bila uspješna, mora biti jasno da postoji put ka državljanstvu”, rekao je Obama.

Obama je dodao da bi budući državljani morali proći sveobuhvatne provjere, provjere poreza, kazni, morali bi položiti test iz znanja engleskog jezika, a nakon toga bi morali otići na “kraj reda”, iza osoba koji nisu bili ilegalni imigranti, odnosno iza onih koji su redovnim i legalnim putem aplicirali za američko državljanstvo. “To neće biti brz proces, ali će biti pošten proces”, naglasio je Obama.

Obama također smatra da je potrebno uvesti novi pravni proces. “Ako ste državljanin, ne biste trebali čekati da prođu godine prije nego što se omogući vašoj porodici da vam se pridruži u Americi. Ako ste strani student na studiju iz nauke ili iz tehnologije…  trebali bismo vam omogućiti da to uradite ovdje”, ocijenio je predsjednik SAD-a.

Obama je naglasio da debata o imigraciji ne smije postati “mi protiv njih”. “Mi nekada zaboravimo da je većina nas nekada bilo jedno od njih. Mi zaboravljamo to. I veoma je važno da se sjetimo naše historije. Osim ako niste jedni od prvih Amerikanaca, američkih starosjedilaca, onda ste došli ovamo odnekud drugo”, rekao je Obama. 

Grupa od osam demokratskih i republikanskih senatora najavila je plan za koji se nadaju da će konačno riješiti problem s kojim se SAD bori godinama.

Šta učiniti s više od 11 miliona ljudi koji ilegalno žive u Sjedinjenim Državama? Njihov plan za reformu američkog imigracionog sistema trebao bi spriječiti one koji ulaze u SAD da ostanu nakon isteka viza.

Sankcionisanje poslodavaca

Također, sankcionirat će poslodavce koji zapošljavaju neprijavljene radnike. Najvažniji je plan kojim će, kažu ovi senatori, oko 11 miliona ilegalnih imigranata dobiti priliku da ostanu u SAD-u.

Bob Menendez, demokratski senator, kaže: “Proces će biti težak, ali pošten.”

Ovaj plan je najavljen dan prije nego što bi Obama trebao objaviti, kako se očekuje, sličan nacrt za reformu imigracije, koju Bijela kuća naziva prioritetnom.

Latinoamerikanci su protestirali blizu Bijele kuće s transparentima na kojima je pisalo: “Mi smo glasali za vas, sad vi glasajte za svoje porodice.” Obama je drugi mandat osvojio dijelom i zbog snažne podrške Latinosa.

Njegov republikanski protivnik Mitt Romney je govorio da će se ilegalni stanovnici sami deportirati.

Ipak, mnoge latino grupe smatraju kako predsjednik nije ispunio obećanje iz 2008. godine da će reformirati imigracijski sistem te traže rezultate u njegovom drugom mandatu.

Laura Vasquez, analitičarka za imigracijsku politiku, smatra: “Kad su Latino birači izašli da glasaju na dan izbora, na umu su im bila ekonomija i radna mjesta, ali jasno je da im je u srcima bilo pitanje imigracije.”

Daleko do sigurnog

No, plan za sveobuhvatnu reformu imigracijskog sistema u SAD-u daleko je od sigurnog. Čak i ako na proljeće ili ljeto prođe Senat, kako se ovi senatori nadaju, on mora proći i Zastupnički dom, kojeg kontroliraju republikanci, prije nego što postane zakon.

“Ovi prijedlozi su već naišli na otpor od nekih republikanskih članova Kongresa, koji kažu da neće podržati planove za koje smatraju da su amnestija i nagrada za kršenje zakona”, izvještava reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett iz Washingtona.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO