Riskantni put djece-migranata do SAD

Hiljade ljudi iz centralnoameričkih država svake godine putuju kroz Meksiko želeći ilegalno ući u Sjedinjene Američke Države.

Među njima je sve više djece, koja često kreću na to opasno putovanje – sama, navodi dopisnica Al Jazeere Rachel Levin koja je razgovarala je sa 15-godišnjom djevojčicom koja je sve riskirala pokušavajući doći do svoga cilja.

Mnogi se odlučuju na putovanje koje bi ih moglo koštati života – prelazak hiljade kilometara od Centralne Amerike, kroz Meksiko, do SAD, a sve veći broj maloljetnika se odlučuje samostalno krenuti prema „obećanoj zemlji“.

Jedna od njih je Maritza iz Hondurasa, koja ima samo 15 godina. Nakon što su je pripadnici ulične bande pokušali silovati, pobjegla je iz domovine bez novca, hrane i nekoga ko bi je zaštitio.

„Bila sam jedina žena i maloljetnica na granici između Meksika i Gvatemale. Muškarci opasnog izgleda su me stalno gledali. Zaista sam se plašila“, govori.

Putovala je četiri dana i noći i stigla u jedno prihvatilište za migrante na jugu Meksika, ali zna da ni ovdje nije potpuno sigurna od nasilja. Riječ je o području pod kontrolom kartela Zetas, koji često kidnapuje maloljetne migrante, zlostavlja ih ili im otima novac.

„Žene su najranjivije. Plaši me činjenica da bi se ono što mi se desilo u Hondurasu moglo ponoviti i ovdje i da bi me pripadnici Zetasa mogli i ubiti“, kaže Maritza.

Dijelovi tijela na pragu

Njen strah dijele mnogi migranti.

„Ovom prugom će Maritza i mnoga djeca poput nje krenuti prema sjeveru, prema Sjedinjenim Američkim Državama. Iako se neprestano suočavaju sa opasnostima, nasilje za ovu djecu nije ništa novo“, kazala je Al Jazeerina novinarka Levin.

Kriminalne grupe nekažnjeno djeluju širom država Centralne Amerike, zbog čega je ovo jedan od naopasnijih regiona u svijetu. Njihova meta su često djeca koju prisiljavaju da im se pridruže.

Mnogi od njih, kažu stručnjaci, upravo zato bježe.

„Djeca su znala opisati kako su im ostavljali dijelove tijela pred kućnim pragom, kao podsjetnik da bi im se isto moglo desiti ako se ne pridruže kartelu. Pričali su o užasnim uslovima u kojima žive, a to je glavni razlog zbog kojeg su shvatili da je apsolutno neophodno da odu“, rekla je Jessica Jones iz Komisije za žene-izbjeglice.

U prihvatilištu, Maritza pomaže drugim migrantima u pripremi obroka. Nakratko zaboravlja tešku odluku koju će uskoro morati donijeti: da hoće li se vratiti kući ili nastavi sama prema sjeveru, iako postoje velike šanse da neće preživjeti put.

Izvor: Al Jazeera