UN: Bolivijci imaju pravo žvakati lišće koke

Ovaj list je proglašen nelegalni narkotikom prema Konvenciji UN-a o drogama iz 1961. godine, zajedno sa kokainom, heroinom... (AP)

Vlada Bolivije objavila je kako je ova južnoamerička država ponovo primljena među potpisnike konvencije Ujedinjenih naroda protiv narkotika nakon što je uspjela nagovoriti članice globalnog tijela da priznaju pravo bolivijskih starosjedilaca na žvakanje lišća sirove koke, koja se inače koristi za dobijanje kokaina.

Evo Morales, predsjednik Bolivije, imao je žestoke protivnike u Washingtonu tokom svoje kampanje protiv klasifikacije koke kao nedopuštene droge.

„Lišće koke je dio tradicije starosjedilaca već 6.000 godina. Ono se nikada ne koristi kako bi se nanijelo nasilje nekome, već se koristi kao lijek“, kazao je Dionisio Nunez, zamjenik bolivijskog ministra za koku i integrirani razvoj.

Ovaj list je proglašen nelegalni narkotikom prema Konvenciji UN-a o drogama iz 1961. godine, zajedno sa kokainom, heroinom, opijumom, morfijem i velikim brojem sintetičkih narkotika.

Otpor 15 država

Bolivija je svoj potpis sa konvencije povukla prije godinu dana i kazala kako se neće vratiti sve dok se žvakanje koke bude tretiralo kao ilegalno.

Ovakvo uslovljavljanje Bolivije naišlo je na otpor 15 država, među kojima su bile Sjedinjene Američke Države i sve ostale članice grupe G8, kazala je glasnogovornica UN-a Arancha Hinojal.

Protivnici su bili i Njemačka, Meksiko, Rusija, Švedska, Velika Britanija, Japan, Holandija i Portugal. Sa druge strane, ni Peru ni Kolumbija, druga dva najveća proizvođača kokaina na svijetu nisu se protivili, kao nijedna druga južnoamerička država.

Nakon Perua i Kolumbije, Bolivija je najveći proizvođač kokaina, no Morales, kao nekadašnji uzgajivač koke, kaže kako ova biljka ima dosta ljekovitih svojstava.

Izvor: Agencije