USAID zatvara ured u Rusiji

Nije precizirano kada će se USAID potpuno povući iz Rusije (EPA)

Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) zatvorit će svoj ured u Rusiji nakon odluke Moskve da se okonča rad agencije u toj zemlji, objavio je State Department SAD-a.

Analitičari vjeruju kako ruska odluka djelimično odražava neprijateljstvo Moskve spram od SAD-a finansiranih grupa koje žele promicati demokratiju i vladavinu prava u Rusiji.

“Sjedinjene Države su nedavno primile odluku ruske Vlade o okončanju aktivnosti USAID-a u Ruskoj Federaciji”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland u pisanoj izjavi.

Ona je kasnije novinarima rekla da je Rusija o svojoj odluci informirala Washington prošle srijede.

Podrška demokratiji

“Iako će fizička prisutnost USAID-a u Rusiji završiti, mi ostajemo predani podršci demokratji, ljudskih prava i razvoja snažnijeg građanskog društva u Rusiji i očekujemo nastavak naše saradnje s ruskim nevladinim organizacijama”, dodala je Nuland.

USAID je djelovao u Rusiji od pada Sovjetskog saveza prije dvije decenije na promoviranju “otvorenijeg i inovativnijeg društva i strateškog partnerstva između Rusije i SAD-a”, uloživši blizu 2,7 milijardi dolara na socijalne i ekonomske programe.

Nuland nije precizirala kada će se USAID potpuno povući iz Rusije, ističući da zvaničnici žele “odgovorno završiti ove programe”.

Izvor: Agencije