Putin: Rusija mora biti spremna za odbranu

Putin najavio opremanje trupa savremenom tehnikom (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je na vojnom poligonu na jugu Rusije, gdje je pratio početak vojnih manevara “Kavkaz-2012”, da Rusija treba biti spremna na odbranu, imajući u vidu praksu primjene sile u savremenim međunarodnim odnosima.

“Vidite šta se dešava u svijetu, vidite kako, nažalost, raste primjena sile u međunarodnim odnosima. Sve to govori da mi trebamo biti spremni na odbranu, da trebamp jačati odbrambenu sposobnost Rusije“, rekao je Putin na poligonu “Rajevski“ u Krasnodarskom kraju.

Savremena tehnika

On je naveo da će vlasti nastaviti orijentaciju na jačanje odbrambene sposobnosti, opremanje trupa savremenom tehnikom i da će rješavati socijalne probleme vojnika.

Prema Putinovim riječima, oružane snage treba da pokažu spremnost da odgovore na bilo koje izazove i prijetnje nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Putin je, također, uručio nagrade četrnaestorici oficira koji su se istakli tokom manevara.

Komandno-štabni manevri “Kavkaz-2012“ trajat će do 23. septembra uz učešće skoro 8.000 vojnika i nekoliko stotina jedinica vojne tehnike.

Dvije etape

Manevri će se odvijati u dvije etape na četiri poligona i u akvatorijama Crnog i Kaspijskog mora, a njima će rukovoditi načelnik generalštaba oružanih snaga Rusije i prvi zamjenik ministra odbrane Nikolaj Makarov.

U vježbe će biti uključeni i borbeni brodovi Crnomorske flote i Kaspijske flotile i jedinice pomorske pješadije, a bit će ispitani raketni kompleksi „Iskander – M“ i “Bastion“.

Izvor: Agencije