Pakistan otvara novi front protiv talibana

Panetta: SAD pozdravio pakistansku inicijativu zbog čestih napada na snage NATO-a (AP)

Pakistan je saopćio američkim vojnim zvaničnicima da se uskoro planira boriti protiv talibana u plemenskom području na granici s Afganistanom, gdje se, također, skrivaju lideri mreže Haqqani povezane s Al-Kaidom, kazao je američki ministar odbrane Leon Panetta.

U razgovoru za agenciju AP, Panetta je rekao da je šef pakistanske vojske Ashfaq Pervez Kayani predstavio planiranu operaciju u razgovovoru sa komandirom američkih snaga u Afganistanu, generalom Johnom Allenom.
 
Panetta je rekao da ne zna kada će započeti pakistanska vojna akcija, ali i da razumije da to neće biti u skoroj budućnosti, te da će glavna meta biti pakistanski talibani, a ne mreža Haqqani.
 
Panetta je pozdravio Kayanijevu inicijativu.
 
Uloga talibana
 
“Dugo su o tome pričali i izgubio sam svaku nadu da će išta učiniti po tom pitanju, ali izgleda da će zaista preduzeti te mjere”, rekao je Panetta.
 
SAD već dugo kritiziraju odbijanje Islamabada da cilja na afganistanske talibane i njihove saveznike koji iz Pakistana napadaju američke i trupe koalicije u Afganistanu. 
 
Neki analitičari tvrde da Pakistan ne želi napadati grupe s kojima ima jake historijske veze, te koje bi mogle biti korisni saveznici u Afganistanu nakon povlačenja stranih trupa.
 
Panetta je, također, otkrio da Sjedinjene Američke Države pružaju dodatnu vojnu pomoć mirovnjacima na egipatskom Sinajskom poluotoku kako bi pojačale sigurnost u regiji, ali i dodao da Pentagon do sada nije slao dodatne američke trupe u Sinaj.
 
Izvor: Agencije