Zbog rasne diskriminacije 175 miliona dolara

Wells Farrgo banka je afričko-američkim i latino-američkim klijentima zaračunavala veće kamate nego ostalim klijentima (Getty Images)

Wells Fargo, jedna od najvećih američkih banaka, platit će 175 miliona dolara na ime nagodbe kako bi izbjegla optužbe da je afričko-američkim i latino-američkim klijentima zaračunavala veće kamate i naknade nego ostalim klijentima, saopćilo je Ministarstvo pravde u Washingtonu.

Banka je optužena da je “prakticirala diskriminaciju afričko-američkih i latino-američkih klijenata u poslovanju s hipotekarnim kreditima između 2004. i 2009. godine”, prenosi AFP.

Spomenuti klijenti su, također, usmjeravani prema riskantnijim hipotekarnim kreditima bez garancija, koji povlače i značajno više kamate u odnosu na zajmove s garancijom, dok su klijentima “bijelcima” odobravani krediti pod standardnim uslovima, navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Banka Wells Fargo je u saopćenju za štampu odbacila tvrdnje o diskriminaciji i navela da se nagodila kako bi izbjegla sudski proces.

Spomenuta banka će isplatiti 125 miliona dolara na ime kompenzacije za oko 4.000 klijenata koji su plaćali više kamate u odnosu na druge klijente, kao i 50 miliona dolara direktne pomoći zajednicama u SAD-u koje su najviše pogođene hipotekarnom krizom.

Izvor: Agencije