Ehud Olmert proglašen krivim za korupciju

Brojne optužbe naštetile su Olmertovim nastojanjima da napravi mirovni dogovor s Palestincima (EPA)
Brojne optužbe naštetile su Olmertovim nastojanjima da napravi mirovni dogovor s Palestincima (EPA)

Ehud Olmert, bivši premijer Izraela, proglašen je krivim po optužbi za korupciju, ali je oslobođen za druge dvije tačke, čime je okončana petogodišnja sudska saga koja je gurnula državu u nepoznate zakonske vode.

Presuda je objavljena u sudu u Jerusalemu, a Olmert je proglašenim krivim da je primao mito tokom njegovog mandata na mjestu izraelskog ministra trgovine i industrije prije nego je imenovan za šefa Vlade 2006. godine.

Oslobođen je optužbi da ga je podmićivao jedan američki biznismen, te da je dvostruko naplaćivao od izraelskih dobrotvornih organizacija za puteve u inostranstvo tokom kojih je prikupljao sredstva za određene fondove.

Prema zakonima Izraela, ministar kabineta, uključujući i premijera, mora odstupiti ukoliko je optužen za težak zločin.

Kada je optužen, u septembru 2009. godine, Olmert je dao ostavku.

Presuda u utorak pokriva tri odvojena slučaja: nelegalno primanje novca od američkog državljanina, dvostruko naplaćivanje jevrejskim grupama za puteve u inostranstvo te upošljavanje nekvalificiranih političkih prijatelja.

Cinično mišljenje

Amerikanac je svjedočio da je davao Olmertu stotine hiljada dolara. U nekim slučajevima riječ je o kovertama napunjenim novcem.

Olmert je negirao da je radio bilo šta pogrešno.

Tokom suđenja pokrivena su djela navodno počinjena prije nego je Olmert postao premijer, odnosno dok je bio gradonačelnik Jerusalema, te potom ministar.

Optužbe su podignute tek nakon što je imenovan za premijera.

Al Jazeerina novinarka Melissa Chan, koja se javila iz Jerusalema, objasnila je kako je Olmertov slučaj poznat čak i onima koji malo prate slučaj.

“Riječ je o dugoj aferi i svi detalji su objavljeni u medijima. Ovo sve je dodatak ciničnom mišljenju ovdje kako je Vlada korumpirana i da je tačno da su i drugi političari osuđeni”, navela je Chan.

“Čak i u tom slučaju pravnici navode kako se ovime dokazuje da u Izraelu postoji vladavina zakona te da niko nije iznad njega, uključujući i premijera.”

Olmertovi zakonski problemi ne završavaju ovom presudom.

Još ga očekuje odvojeno suđenje za optužbe kako je primio stotine hiljada dolara mita da bi promovirao kontroverzni projekat izgradnje u Jerusalemu dok je bio gradonačelnik ovog grada, a potom i ministar industrije i trgovine.

Mirovni dogovor

Brojne optužbe naštetile su Olmertovim nastojanjima da napravi mirovni dogovor s Palestincima.

On je tvrdio kako je blizu sporazuma nešto prije nego je otišao sa mjesta premijera.

Nakon što je napustio poziciju, Olmert je kazao kako je ponudio Palestincima mirovni dogovor prema kojem bi Izrael prepustio blizu 93,5 posto teritorije okupirane Zapadne obale te dio izraelske teritorije kako bi se nadoknadilo 6,5 procenata Zapadne obale koje bi Izrael zadržao.

Također, predložio je međunarodnu administraciju najosjetljivijeg dijela istočnog Jerusalema, gdje se nalaze sveta mjesta.

U to vrijeme glavni palestinski pregovarač je kazao kako je ta ponuda odbijena jer nisu bili spremni kompromitirati punu kontrolu nad istočnim Jerusalemom.

Pregovori su uglavnom suspendirani od kako je Olmert napustio ured.

Postojali su i drugi navodi o korupciji u Olmertovom kabinetu.

Njegov bivši ministar finansija osuđen je na pet godina za prevaru, dok je još jedan član kabineta kažnjen sa četiri godine zatvora za primanje mita.

Prošle godine je bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav osuđen na sedam godina zatvora nakon što je utvrđena njegova krivica po optužbama za silovanje i druge zločine slične prirode.

On je bio predsjednik od 2000. do 2007. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nova optužnica protiv bivšeg izraelskog premijera podignuta u vrijeme suđenja za druga krivična djela korupcije, navodno izvršena u vrijeme kada je bio gradonačelnik Jerusalema.

05 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO