Djeca vojnici na meti osumnjičenog generala

Jedna žena iz Konga kazala je HRW-u da su Ntagandini borci tražili dječake koji bi se borili s njima (EPA)

General iz Konga, koga vlasti traže zbog iskorištavanja djece vojnika, silom je regrutirao još 149 dječaka od aprila, navodi se u saopćenju organizacije Human Rights Watch.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, sa sjedištem u New Yorku, saopćila je da su pripadnici armije Bosca Ntagande otimali dječake i mladiće iz njihovih domova, škola i polja na istoku zemlje.

Djeca su maltretirana ako bi pružala otpor ili sporo hodala, izvijestio je HRW.

Nekoliko dječaka je kazalo da im je traženo da koračaju ispred drugih vojnika, kako bi prvi bili napadnuti u slučaju zasjede.

Optužnica ICC-a

Ntaganda, nekadašnji komandir regionalne vojske, pridružio se Armiji Konga 2009. godine nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iako je protiv njega pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) podignuta optužnica za ratne zločine, koje su, kako navode tužioci, počinile trupe pod njegovom komandom 2003. godine, Ntanganda je ostao na slobodi i živio u gradu Gomi.

Prošlog mjeseca dogovor između njega i Vlade Konga je propao.

Vlasti vjeruju da je Ntanganda pokretač nove grupe pobunjenika koja se sada bori protiv Vladinih snaga u okrugu Masisi na istoku zemlje.

Human Rights Watch procjenjuje da Ntaganda ima između 300 i 600 sljedbenika.

Glasnogovornik Vlade kazao je da nije iznenađen zaključcima istrage HRW-a.

„Svjesni smo Ntangandinih napora da regrutira ne samo djecu nego i odrasle u svoj pokret protiv naše države i zato ga tražimo. Nismo ništa novo naučili iz ovog izvještaja“, kazao je on.

Izvori: Al Jazeera i agencije