Vojska Gvineje Bisao potvrdila državni udar

Vojska tvrdi da je uhapsila Carlosa Gomesa Junior, predsjedničkog kandidata vladajuće stranke PAIGC-a (AFP)

Vojska Gvineje Bisao saopćila je u petak da je uhapsila vršitelja dužnosti predsjednika države Raimunda Pereiru i premijera Carlosa Gomesa Juniora, ali da “nema nikakve težnje za vlašću”.

“Predsjednika je u njegovoj rezidenciji u Bisauu uhapsila skupina vojnika i odvela ga u nepoznato”, potvrdio je jedan od predsjednikovih saradnika.

Hapšenje premijera potvrdila je njegova supruga.

Predsjednika je u njegovoj rezidenciji u Bisauu uhapsila skupina vojnika i odvela ga u nepoznato.

Vojska je u petak izdala saopćenje, koje je prenio nacionalni radio, da je izvela vojni udar zbog tajnog vojnog sporazuma potpisanog s Angolom.

Ovo je prvi komentar nakon što je u četvrtak navečer vojska napala rezidenciju premijera i zaposjela sjedišta vladajuće partije i radija, ali se u njemu ne precizira ko je tačno izveo puč.

‘Tajni sporazum’


Raimundo Pereira [AFP/Getty]

“Do jučerašnjih događaja je došlo jer smo otkrili postojanje tajnog vojnog sporazuma, koji su potpisali premijer Carlos Gomes, prelazni predsjednik Raimundo Pereira, Vlada Gvineje Bisao i Angola”, ističe se u saopćenju u petak i dodaje da “taj sporazum legitimira prisustvo stranih vojnika, odnosno vojne misije Angole, kako bi zaštitili vladu Gvineje Bisao u kriznim vremenima”, prenosi AFP.

Nacionalni radio Gvineje Bisao javio je da vojnici u ovoj zemlji ne žele vlast, već su intervenirali da bi zaustavili stranu agresiju, prenosi AP.

Vojska je u Gvineji Bisao u petak zauzela vladine zgrade i nadzire ceste u glavnome gradu i očito je izvršila državni udar, objavili su ranije u petak diplomati i stanovnici.

Prije toga, vojska je zauzela kuću nekadašnjega premijera, kako bi spriječila njegov izbor za predsjednika države.

Osuda iz UN-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osudilo je u petak vojni puč koji je izveden u Gvineji Bisao i istaklo da u toj zapadnoafričkoj zemlji ponovno mora biti uspostavljena civilna vlast.

“Članice Vijeća sigurnosti UN-a osuđuju vojnu akciju i apeliraju na neodložno ponovno uspostavljanje civilne vlasti”, izjavila je američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice.

Neidentificirani vojnici su automatskim puškama i teškim oružjem napali kuću Carlosa Gomesa Juniora u četvrtak navečer u glavnome gradu Bissauu.

Poziv SAD-a

On je nepopularan u vojsci te zapadnoafričke zemlje s dugom tradicijom vojnih udara.

Naoružani vojnici čuvaju predsjednički ured, državnu televiziju, saobraćajnice koje vode u grad i ostale važne lokacije.

U gradu je u petak mirno, a većina televizija i radijskih stanica ne emitira program.

Bivši premijer u prvom je krugu predsjedničkih izbora u martu gotovo osvojio većinu i očekivalo se da će u drugom krugu 29. aprila biti izabran.

U gradu je u petak mirno, a većina televizija i radijskih stanica ne emitira program.

SAD su pozvale u petak na povratak civilne vlasti u Gvineji Bisao.

“Pozivamo sve strane da polože oružje i povrate legitimno civilno rukovodstvo”, ističe u saopćenju američka ambasada u Dakaru i dodaje da je “žalosno što su neki elementi vojske Gvineje Bisao izabrali da skrenu sa puta demokratski proces u toj zemlji”, prenosi AFP.

Izvor: Agencije