Slovenija i Poljska zamrzavaju odluku o ACTA

U petak su i u Ljubljani, nakon što je to učinjeno u nizu evropskih gradova, održani protesti protiv primjene ACTA-e (AP)

Slovenski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Radovan Žerjav izjavio je da će Vlada Slovenije zamrznuti odluku o ratifikaciji Sporazuma o zaštiti autorskih prava na internetu (ACTA).

“Ovaj sporazum očigledno nije od važnosti za razumijevanje (problema), već veliki nesporazum”, rekao je on za slovensku agenciju STA i dodao da ACTA “ne postiže pravu ravnotežu između zaštite autorskih prava, s jedne, i ljudskih prava, s druge strane”.

“To je, očigledno, uočeno ne samo u Sloveniji, već i u mnogim drugim evropskim zemljama koje su preduzele slične korake”, rekao je slovenski ministar.

Sporazum ACTA je, prošlog mjeseca u Tokiju, potpisalo dvadesetak zemalja EU, kao i SAD, Australija, Kanada, Japan i Novi Zeland.

ACTA obavezuje potpisnike da uvedu drakonske kazne za razmjenu materijala zaštićenog autorskim pravima putem interneta, kako za korisnike tako i za provajdere.

Tusk: Bio sam u krivu

Potpisivanje ugovora potaknulo je val neviđenih protesta u zemlji.

Desetine hiljada Poljaka, mahom mladih, izašli su na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo tim tekstom, koji bi, upozoravaju, mogao ograničiti slobodu izražavanja i prava korisnika na internetu.

Tusk je nakon protesta odlučio obustaviti ratifikaciju ugovora u poljskom parlamentu.

“Naš stav o ACTA bio je nepromišljen. Bio sam u krivu”, priznao je u petak premijer.

Nakon Poljske, protesti su 11. februara održani širom Evrope.

Više evropskih zemalja obznanilo je nakon toga da je obustavilo ratifikaciju ugovora.

Izvor: Agencije


Povezane

Kontroverzni Međunarodnog sporazuma o borbi protiv piraterije u Evropi sve manje pobornika.

Published On 14 Feb 2012

Predsjednik Evropskog parlamenta kaže da dokument na neadekvatan način tretira ravnotežu između autorskih prava i individualnih prava korisnika interneta.

Published On 13 Feb 2012

U Hrvatskoj se protestovalo protiv ACTA-e. U nekoliko gradova se okupilo više stotina demonstranata koji su od Vlade tražili da ne potpiše taj međunarodni ugovor.  Smatraju da će time ograničiti slobode na internetu. Hrvatska vlada ovaj sporazum još nije razmatrala, dok ga hrvatski predsjednik podupire. Više u priči Ivane Brkić.

Published On 11 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO