Odbačena tužba Staljinovog unuka

Pred spomenikom Staljinu svake godine njegovi simpatizeri, pristalice komunističke stranke, odaju počast (AFP)

Sud u Moskvi odbacio je u utorak tužbu za klevetu koju je podnio Jevgenij Džugašvili, unuk Josifa Staljina, bivšeg predsjednika SSSR-a, protiv državne Dume, koja je odobrila deklaraciju koja krivi sovjetskog lidera za masakr u Katinjskoj šumi 1940. godine.

Više od 20.000 poljskih vojnih oficira, pripadnika policije i civila zarobljeno je 1939. godine, kada su SSSR i nacistička Njemačka podijelile Poljsku.

Sovjetska tajna policija NKVD ubila je sve zarobljene naredne godine u Katinjskoj šumi u u blizini zapadnog ruskog grada Smolenska.

Traži izmjenu fraze

Džugašvili je rekao da će uložiti žalbu na odluku suda.

On traži izmjenu fraze “Zločin u Katinu izveden je prema direktnoj naredbi Staljina i drugih sovjetskih vođa”, javlja RIA Novosti.

Tokom 90-tih Rusija je predala kopije dokumenata super povjerljivog fajla broj 1 Poljskoj, u kome je glavni krivac Sovjetski Ssvez.

Sud je odbacio i raniju tužbu Džugašvilija, prema kojoj je tražio 100 miliona rubalja (3,3 miliona dolara) odštete od poslanika Dume.


Duma je nekoliko puta bila predmet tužbi Džugašvilija

Sovjetski savez uvijek je za masakr oficira u Katinskoj šumi krivio naciste, rekavši da se ubistvo dogodilo 1941. godine, kada je teritorija bila u njemačkim rukama.

Međutim, sovjetski lider Mihail Gorbačov formalno je priznao 1990. godine da su se ubistva dogodila 1940. godine i da je odgovoran NKVD.

Tokom 90-tih Rusija je predala kopije dokumenata super povjerljivog fajla broj 1 Poljskoj, u kome je glavni krivac Sovjetski savez.

Odobrena deklaracija

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u novembru prošle godine deklaraciju u kojoj se priznaje da je za ovaj masakr odgovoran režim Josifa Staljina.

U oktobru 2011. godine Džugašvili je podnio tužbu za klevetu protiv voditelja televizijskog Kanala 1 Vladimira Poznera, koji je rekao da je Staljin naredio ubistva hiljada poljskih ratnih vojnih zarobljenika u Katinu.

Džugašvili je izgubio više sličnih tužbi protiv različitih medijskih kuća u Rusiji.

Izvor: Agencije