NATO optužuje Pakistan za pomoć talibanima

Talibani u zatvoru u Heratu, Afganistan (Getty Images)

Pakistanske snage sigurnosti tajno pomažu afganistanskim talibanima, koji smatraju da je njihova pobjeda neizbježna kada se zapadne trupe povuku iz ove zemlje, navodi se u tajnom izvještaju NATO-a, prenosi AFP.

Prema izvještavanju britanskih medija, uključujući dnevni list The Times, izvještaj je sastavljen po iskazima pritvorenih pobunjenika i uručen komandirima NATO-a u Afganistanu u decembru.

Reakcija Pakistana

Ministrica vanjskih poslova Pakistana Hina Rabbani Khar kazala je da izvještaj NATO-a treba ignorirati, nazvavši ga neozbiljnim.

„Ovo se može zanemariti kao potencijalno strateško curenje … Ovo je staro vino u još starijoj boci“, kazala je Rabbani Khar novinarima u Kabulu nakon razgovora sa afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Afganistanski zvaničnici nazvali su posjetu pakistanske ministrice Kabulu „novom fazom saradnje“.

Posjeta je organizirana prije curenja izvještaja NATO-a.

U ovom dokumentu,  nazvanom “Stanje talibana”, navodi se da je pakistanska obavještajna služba ISI “usko povezana” sa pobunjenicima.

Bliske veze

Kako pišu britanski mediji, izvještaj je sastavljen nakon 27,000 ispitivanja više od 4,000 uhapšenih operativaca talibana i al-Qaede.

“Pakistanska manipulacija visokih vođa talibana se nastavlja”, navodi se u izvještaju.

Zatvoreni talibani su otkrili kako Islamabad navodno koristi mrežu posrednika i špijuna koji daju strateške savjete talibanima kako da se bore protiv zapadnih trupa.

“Pakistanska vlada je intimno povezana s Talibanima”, navodi se u izvještaju, prenosi AFP.

“ISI je sasvim svjestan aktivnosti talibana i lokacija visokih talibanskih zvaničnika, koji se često sastaju sa zaposlenicima ISI-a. ISI im daje strateške savjete i prenosi aktuelne brige pakistanske vlade”.

U izvještaju se navodi da ISI savjetuje talibane da je potrebno “istjerati strane osvajače iz Afganistana”.

Međutim, kako se dalje navodi, nema mnogo dokaza da Islamabad finansira talibane, niti da im daje oružje.

Neizbježna pobjeda

Službeni Kabul, koji optužuje Islamabad da podržava desetogodišnji talibanski ustanak u Afganistanu, zamrznuo je diplomatske odnose sa Pakistanom nakon ubistva svog mirovnog izaslanika Burhanuddina Rabbanija, za koje je jedan afganistanski ministar okrivio pakistanske špijune.

Kako je izvijestio The Times, u izvještaju se navodi kako se mnogi Afganistanci spremaju za povratak talibana.
“Kada NATO više ne bude faktor, talibani smatraju svoju pobjedu neizbježnom”, piše u izvještaju.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država saopćilo je da ne može komentirati detalje izvještaja.

Glasnogovornik Pentagona George Little kazao je da nije vidio izvještaj, ali da su SAD “odavno zabrinute zbog veza između elemenata ISI-a i nekih ekstremističkih mreža”.

Dodao je da je ministar odbrane Leon Panetta jasno kazao da vjeruje da “sigurnosne zone u Pakistanu i dalje predstavljaju veliki problem, koji pakistanske vlasti moraju riješiti”.

U izvještaju NATO-a se također navodi da civili u Afganistanu često preferiraju vladavinu talibana, jer je vlada korumpirana.

U nekim područjima, talibani su namjerno neaktivni kako bi potakli brži odlazak NATO-vih trupa, dok sklapaju ugovore s afganistanskim snagama sigurnosti koje će naslijediti NATO, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije