Skriveni genocid nad Rohinjama

„Znakovi upozorenja“ na genocid nad Rohinjama su tu, rekao je za Al Jazeeru vodeći stručnjak na ovom polju profesor William Schabas.

Prema riječima profesora Schabasa, donedavno predsjednika Međunarodne asocijacije istraživača genocida, Al Jazeerin dokumentarni film Skriveni genocid otkriva da “ulazimo u zonu u kojoj se riječ genocid može koristiti.”

U junu su državni mediji u Mijanmaru izvijestili o 78 žrtava sukoba između budista Arakanaca i muslimana Rohinja. Al Jazeerin istraživački tim je otkrio da su zvanični izvještaji predstavili samo djelić tamošnjih dešavanja.

Umjesto toga, Rohinje svjedoče o sistematskom mučenju, etničkom čišćenju i pogubljenjima. Istragom se došlo do dokaza o najmanje dvije masovne grobnice i o namjernim ubistvima maloljetnika, od kojih su neki živi spaljeni.

Dokumentarac prikazuje izjave očevidaca o bezrazložnim ubistvima više od 200 ljudi u toku pet dana u junu.

Mučenja i ubistva

Skriveni genocid također donosi nesporne dokaze da su ubistva ponekad izvršavana uz pomoć i učešće mijanmarske vojske, državnih snaga sigurnosti i službenika lokalne Vlade.

Među otkrićima su lokacija masovne grobnice sa 35 tijela, od toga 25 djece. Većina je ubijena dok su bježali od vojnika mijanmarske državne vojske kao i pograničnih paravojnih snaga, poznatih pod imenom Nasaka.

Očevici su posmatrali dok su sigurnosne snage bacale blizu stotinu tijela s kamiona i zakopavale ih u mulj.

Svjedočenja opisuju kako su pripadnici snaga sigurnosti putovali kroz okruge u kojima žive Rohinje, bacali flaše s benzinom i palili kuće.

Jedan muškarac je ispričao kako je blizu 40 vjernika dovedeno u dvorište džamije i po kratkom postupku pogubljeno. Optuženi su za ‘izazivanje nevolja’.

Dvanaestogodišnja djevojčica je posmatrala kako su njenih pet rođaka, koji su svi mlađi od nje, uhapsili pripadnici snaga sigurnosti, a zatim ih bacili u vatru.

Postoje dokazi o mučenju i hapšenju bez ikakvog povoda. Jedan muškarac koji je teško premlaćen, u lokalnoj policijskoj stanici je vidio šest leševa.

Negiranje postojanja

Pripadnici arakanskih snaga sigurnosti su sistematski silovali žene. Al Jazeera je razgovarala s jednom ženom koju je (prema zdravstvenoj dokumentaciji) silovalo više od 20 muškaraca, pripadnika Nasake, Luntina (paravojne policije) i zvanične policije. Nedugo poslije je preminula od zadobivenih povreda.

Skriveni genocid otkriva tajni memorandum koji su 1988. godine sačinili arakanski nacionalisti. Memorandum definira politiku koja ima za cilj ograničiti kretanje Rohinja, ukinuti im pristup tercijarnom obrazovanju i kontrolirati njihovu stopu nataliteta.

Danas postoje prepreke kojima se spriječava sklapanje brakova unutar etničke grupe, uključujući i uvjet koji podrazumijeva plaćanje velike svote novca da bi se brak legalizirao. U suprotnom prijeti kazna od pet godina zatvora.

Pobjedom Arakanske nacionalističke stranke (RNDP) na izborima 2010. godine, na vodeću poziciju u državnoj Vladi došla je stranka koja negira postojanje Rohinja kao etničke grupe. 

Lider te stranke, dr. Aye Maung, je više puta izjavio da bi ljude koji sebe nazivaju Rohinje trebalo deportirati iz rodne zemlje u neke treće zemlje.

‘Izmišljeni narod’

Dr Aye Chan, arakanski historičar koji živi u Japanu, vratio se u Mijanmar prvi put nakon 1988. godine, i njegov rad je na čelu kvaziakademskog opusa koji poriče postojanje Rohinja, tvrdeći da su oni “izmišljeni narod”.

Prema riječima profesora Schabasa, jednog od najpriznatijih stručnjaka međunarodnog krivičnog prava, “ulazimo u fazu u kojoj se, u slučaju Rohinja, može koristiti riječ genocid. Ako pogledate mjere kojima se spriječava rađanje djece, pokušava negirati identitet ovih ljudi, u nadi da oni na kraju više neće ni postojati, negira njihova historija i legitimnost prava da žive tu gdje žive, sve to su znaci koji upozoravaju da nije neosnovano razmatrati upotrebu riječi genocid”.

Ova otkrića su rezultat četveromjesečne istrage događaja u zapadnom Mijanmaru iz juna ove godine.

Producent je Britanac Phil Rees, a dokumentarni film će se prikazivati na Al Jazeeri Balkans u sljedećim terminima: Subota 08.12.2012. u 21.00, nedjelja 09.12.2012. u 24.00, ponedjeljak u 10.12.2012. u 24.00, srijeda 12.12.2012. u 24.00.

Izvor: Al Jazeera