Preminuo lider Sjeverne Koreje Kim Jong-il

Preminuli Kim Jong- il i sin nasljednik Kim Jong-un (EPA)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-il preminuo je u 69. godini u Pjongjangu, saoćila je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak televizija te azijske države.

“Dragi vođa”, kako su ga zvanično oslovljavali u Koreji, zemlji sa nuklearnim oružjem, proveo je više od 15 godina na vlasti.

Uzrok smrti je srčani udar.

Nasljedit će ga treći sin, Kim Jong-un, koji je kao nasljednik predstavljen još septembra 2010. godine.

Sjeverna Koreja objavila je da će nacionalna žalost trajati do 29. decembra. Prema navodima agencije KCNA, Kim će biti sahranjen 28. decembra.

Sjevernokorejski lider preminuo je u svom posebnom vozu pri obilasku zemlje, potvrdila je državna televizija Sjeverne Koreje.

Južna Koreja je stavila vojsku u stanje pripravnosti, dok su dionice na seulskoj berzi pale skoro pet posto zbog zabrinutosti o stabilnosti njihove nuklearno naoružane susjedne zemlje, javila je agencija Yonhap.

Najavljivačica odjevena u crno objavila je vijest o smrti Kim Jong-ila, dodajući kako je “Dragi vođa” preminuo u subotu od iscrpljenosti u pomaganju narodu Sjeverne Koreje, posljednje komunističke zemlje na svijetu.

Kineska televizija CCTV objavila je snimke uplakanih građana Sjeverne Koreje.

Južna Koreja javila da je Sjever testirao projektil

Južnokorejska novinska agencija Yonhap javila je da je Sjeverna Koreja testirala projektil kratkog dana istog dana kada je objavljena smrt sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila. 

Međutim, južnokorejski vojni zvaničnici saopćili su da ne mogu odmah potvrditi agencijsku vijest. Yonhap se pozvao na riječi neimenovanih vladinih zvaničnika da se testiranje obavilo kod istočne obale, prenosi AP. 

Svijet s oprezom posmatra znake nestabiolnosti u zemlji koja razvija nuklearno oružje. Južna Koreja stavila je svoju vojsku u stanje visoke pripravnosti nakon objave Kimove smrti. 

Američki predsjednik Barack Obama usaglasio se u telefonskom razgovoru s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom da se pomno prati razvoj situacije.

Poznato je da je Kim doživio moždani udar 2008. godine ali je izgledao relativno dobro na fotografijama i video snimcima nedavnih posjeta Kini i Rusiji, te prilikom posjeta narodu Sjeverne Koreje. Također se vjeruje da je Kim, koji je bio veliki gurman, te volio cigare i konjak, patio od dijabetesa i srčanih tegoba.

Nakon objave Kimove smrti, Južna Koreja je stavila vojsku u stanje pripravnosti, dok su dionice na seulskoj berzi pale skoro pet posto zbog zabrinutosti o stabilnosti njihove nuklearno naoružane susjedne zemlje, javila je agencija Yonhap.

Južnokorejska vlada sazvala je hitni sastanak na kojem će razmotriti nacionalnu sigurnost.

Glad i nuklearno oružje

Kim Jong-il je na vlast došao 1994. smrću svojeg oca Kim Il-sunga ili Velikog vođe, a zadnjih godina zdravlje mu se pogoršalo. Prije tri godine doživio je i moždani udar, a zbog zdravlja je započeo prijenos vlasti na svog sina Kim Jong-una.

Njegov otac je bio na čelu Sjeverne Koreje otkad je Korejski poluotok podijeljen nakon Korejskog rata. Dvije strane potpisale su primirje 1953. godine, ali su odnosi između dvije Koreje zategnuti.

Dok je Kim Il-sung imao titulu “Vječnog predsjednika”, Kim Jong-il je zvanično bio predsjednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, vrhovni komandant Korejske narodne armije i generalni sekretar Radničke partije Koreje.

Po uzoru na oca, Kim je nastavio ulagati većinu skromnih resursa svoje zemlje u vojsku, čak i dok je zemljom vladala dugogodišnja glad, te izgradio petu najveću vojsku na svijetu.

Kim je također razvijao nuklearno oružje, te je tako Sjeverna Koreja prvi put testirala svoje nuklearne sposobnosti podzemnim nuklearnim testom u oktobru 2006. Drugi test izveden je 2009.

Zabrinuti regionalni lideri počeli su pregovarati sa Sjevernom Korejom, koja je 2007. potpisala sporazum o razoružanju pod uvjetom međunarodne humanitarne pomoći. Bez obzira na sporazum, ovaj proces još uvijek stagnira uprkos diplomatskim intervencijama.

Sjeverna Koreji, koja je već dugo pod bremenom sankcija i koja ne može prehraniti svoj narod, prijeko je potrebna pomoć.

Kim Jong-il, koji je razvijao nuklearno oružje dok je njegovom zemljom vladala glad, bio je centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje.

Nakon poplava 1990-ih koje su uništile obradive površine ove planinske zemlje, milioni ljudi su gladovali.

Nakon što je zavladala glad, brojni građani Sjeverne Koreje pobjegli su iz zemlje preko Kine, govoreći o gladi, političkim progonima i kršenjima ljudskih prava koje je službeni Pjongjang demantirao.

Kim je često krivio Sjedinjene Američke Države za probleme u svojoj zemlji, dok se u Sjevernoj Koreji Južna Koreja pogrdno naziva marionetom SAD-a.

Američki predsjednik George Bush stariji je prilikom dolaska na vlast 2002. godine nazvao Sjevernu Koreju članicom „osovine zla“, čiji su članovi također bili Iran i Irak. Kasnije je kazao da je Kim „tiranin“ koji izgladnjuje svoj narod kako bi mogao razvijati nuklearno oružje.

Kult ličnosti

Poput oca, i Kim je bio centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje. Konstantno je hvaljen i počastvovan kao heroj, govornik i veliki čovjek bez premca.

Većina informacija o njemu bila je nedosljedna i protivrječna, uglavnom zbog vlasti u Sjevernoj Koreji koja je odbijala da objavi bilo kakve podatke o životu lidera.

Jedina zvanična biografija Kim Jong-ila tvrdi da je rođen na planini Pektu u sjevernom delu Koreje 16. februara 1942.

Međutim, u sovjetskoj evidenciji stoji da je rođen u sibirskom selu Vjatskoe, nedaleko od Habarovska i to 16. februara 1941. To je mjesto gdje je njegov otac bio komandant bataljona 88. Sovjetske brigade, koju su činile izbeglice iz Kine i Koreje.

Pretpostavlja se da je godina rođenja promijenjena u zvaničnim spisima Sjeverne Koreje kako bi izgledalo da je Kim Jong-il rođen u trenutku kada je njegov otac imao 30 godina. 

Izvor: Agencije