Evropski parlament traži nove izbore u Rusiji

Evropski parlament: Zatraženo sprovođenje potpune istrage izvještaja o nepravilnostima tokom glasanja za Državnu Dumu održanog 4. decembra (EPA)

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su na održavanje novih “slobodnih i fer” izbora u Rusiji i sprovođenje potpune istrage izvještaja o nepravilnostima tokom glasanja za Državnu Dumu održanog 4. decembra.

Poslanici su, osim toga, pozdravili održavanje demonstracija u Rusiji, kao “izraz volje naroda” a osudili policijske akcije tokom mirnih protesta.

Evropski parlament je pozvao predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompuy, predsjednika Evropske komisije Josea Menuela Barrosa i visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton da ovo pitanje pokrenu na samitu EU-Rusija koji je počeo u četvrtak ujutro u Briselu.

Uoči samita EU-Rusija, Ashton je izrazila zabrinutost zbog “kršenja izborne volje građana” u Rusiji, ali je naglasila značaj stateškog partnerstva Brisela i Mosve za rješavanje globalnih problema.

Putin radostan

Premijer Rusije Vladimir Putin ocijenio je u četvrtak da rezultati parlamentarnih izbora odražavaju stvarnu volju građana, kao i da je normalno da je opozicija nezadovoljna i da mladi ljudi idu na mitinge da iskažu svoj stav.

“Ako je to rezultat Putinovog režima, onda je to dobro, to me raduje”, rekao je premijer Rusije odgovarajući na pitanja koja mu građani uživo postavljaju na televiziji telefonom i putem interneta.

Premijer Rusije se prvi put oglasio povodom rezultata izbora i protesta koji su uslijedili zbog nezadovoljstva opozicije zbog pobjede Jedinstvene Rusije čiji je on lider.

Moskovske vlasti odobrile su u srijedu miting koji je opozicija najavila za 24. decembar.
 

Izvor: Agencije