Fatah i Hamas na pragu rješenja spora

Meshaal i Abbas: Početak kraja godina velikog rivalstva (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas i lider Hamasa Khaled Meshaal su danas pozdravili novo palestinsko „partnerstvo“ nakon razgovora o historijskom dogovoru pomirenja.

„Želimo uvjeriti naš narod, arapski i islamski svijet da smo okrenuli novu veliku i stvarnu stranicu naših odnosa u svemu što ima veze s palestinskom nacijom“, kazao je Meshaal.

„Među nama nema više sporova“, dodao je Abbas koji je na čelu pokreta Fatah. „Dogovorili smo se da radimo kao partneri sa zajedničkom odgovornošću.“

Ove izjave su uslijedile nakon njihovog dvosatnog susreta u Kairu, prvog nakon potpisivanja dogovora o pomirenju u maju.

Dogovor je pozdravljen kao početak kraja godina velikog rivalstva između palestinskih pokreta, koje je kulminiralo 2007. godine kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom godinu nakon iznenadne pobjede na izborima.

No, provođenje dogovora, kojim se traži uspostavljanje prijelazne vlade kako bi se napravila osnova za nove izbore, pokazalo se problematičnim.

Novi sastanak u decembru

Sastav prijelazne vlade, te imenovanje njenog lidera, pokazalo se naročito problematičnim jer je Abbas tražio da to bude njegov aktuelni premijer Salam Fayyat, s čim se nije složio Hamas.

Veliki broj razgovora između zvaničnika nižeg ranga nisu uspjeli donijeti napredak u procesu, da bi početkom ovog mjeseca pregovarač Fataha Azzam al-Ahmed potvrdio kako je imao tajne razgovore sa svojim kolegom iz Hamasa, Mussom Abu Marzuqom.

Ahmed je kazao kako je tokom razgovora napravljen širi dogovor o principima izbora vlade, iako su se javili navodi kako je njen sastav i dalje sporan.

Do sada nisu objavljena imena kandidata za mjesto premijera, a Ahmed je kazao kako će se o tome pregovarati u narednim etapama razgovora, vjerovatno na sastanku dva pokreta u decembru.

Još se razgovaralo o restrukturiranju rivalskih snaga sigurnosti, te promjenama u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), koja trenutno ne uključuje Hamas.

Izvor: Agencije