Vlade širom svijeta ciljaju na bogate izvore vjetra i sunca

Kako bi smanjile ovisnost o fosilnim gorivima i ubrzale prijelaz na čistu energiju, vlade odobravaju ambiciozne planove za obnovljivu energiju.

Turbine vjetroelektrane Roth Rock pokraj tvornice za preradu uglja Mettiki, nekada najvećeg rudnika uglja u Marylandu (AFP)

Vlade diljem svijeta su tokom prošle godine dale zeleno svjetlo za ambiciozne planove obnovljive energije koje ciljaju na velike izvore vjetra i sunca, uporedo razvijajući tehnologiju koja će omogućiti hvatanje i skladištenje ugljika.

Neke od politika uključivale su i porezne olakšice za kupovinu električnih vozila ili energetski efikasnih materijala za gradnju.

Evropski parlament usvojio je plan REPowerEU za smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima i ubrzanje prijelaza na čistu energiju. Kina je najavila programe koji će joj omogućiti da ispuni svoje ciljeve čiste energije do 2030. pet godina prije plana.

Rat i klimatske promjene ubrzali politike čiste energije

Analitičari kažu da je globalna energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, zajedno sa sve većim klimatskim prijetnjama, poput razornih poplava u Pakistanu, ubrzala politike čiste energije i velika ulaganja koja su potrebna za prijelaz na obnovljivu energiju, posebno vjetar i solarne, širom svijeta.

Mnoge zemlje, posebno u Evropi, vratile su se proizvodnji električne energije iz uglja zbog rata u Ukrajini, koji je izazvao skok cijena plina i ograničenja opskrbe. Međutim, analitičari kažu da to nije spriječilo napredak u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada