Zelena azerbejdžanska energija za Evropu i Balkan

Čelnici Azerbajdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske potpisali su sporazum o postavljanju 1.100 kilometara dugog električnog kablu od 1.000 megavat-sati ispod Crnog mora.

Crnomorski kabl mogao transformirati Gruziju u električno čvorište i integrirati je u evropsko tržište energije (Reuters)

Čelnici Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske potpisali su sporazum o postavljanju električnog kabla ispod Crnog mora koji će prenositi zelenu azerbejdžansku energiju u Evropu.

Riječ je o 1.100 kilometara dugom električnom kablu od 1.000 megavat-sati (MW) od Azerbejdžana do Rumunije, u sklopu širih nastojanja Evropske unije da diversificira energetske izvore i smanji ovisnost o Rusiji u kontekstu rata u Ukrajini.

“S obzirom na sadašnji sigurnosni kontekst obilježen vojnom agresijom protiv Ukrajine, moramo bolje sarađivati i pokazati više solidarnosti u cilju ublažavanja zajedničkih izazova”, rekao je rumunski predsjednik Klaus Iohannis na sastanku kojem je prisustvovala i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Naša energetska saradnja odgovara na strateški poticaj. Povećat će našu energetsku otpornost i osigurati diversifikaciju opskrbe i transportnih ruta. To je tržišno motivirano s obzirom na povećanu energetsku potražnju u Evropi”, kazao je on, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Von der Leyen je rekla da strategija EU-a da okrene leđa ruskim fosilnim gorivima i diversificira opskrbu prema “pouzdanim energetskim partnerima” djeluje.

Obnova ukrajinskog energetskog sistema

Kazala je da je Unija spremna pružiti finansijsku podršku projektu kada budu poznati rezultati studije izvedivosti.

“Da bismo integrirali sve veći udio obnovljivih izvora, trebamo snažnije električne interkonekcije. Zato je crnomorski energetski kabl između Rumunije, Gruzije i Azerbejdžana toliko važan.”

“To će pomoći jačanju naše sigurnosti opskrbe dovodeći struju iz obnovljivih izvora u EU preko Rumunije i Mađarske. Kabl ispod Crnog mora mogao bi prenositi struju do naših susjeda u Moldaviji i na Zapadnom Balkanu i, naravno, do Ukrajine”, dodala je.

Von der Leyen je rekla da bi crnomorski kabl mogao transformirati Gruziju u električno čvorište i integrirati je u evropsko tržište energije, a mogao bi i pridonijeti obnovi ukrajinskog energetskog sistema i cijele ratom razorene zemlje.

Izvor: Agencije