‘Okeanska baterija’ kao rješenje za skladištenje obnovljive energije

Vjetroelektrane uz obalu mora mogle bi koristiti morsku vodu za pohranjivanje energije sve dok ne bude potrebna, pomažući da se čovječanstvo više ne oslanja na fosilna goriva.

'Okeanska baterija' se oslanja na velike fleksibilne mjehure na morskom dnu, koje vjetroelektrana puni morskom vodom (EPA - Ilustracija)

Vjetroturbina koja miruje tokom dana bez vjetra ili se brzo okreće kada je potražnja za električnom energijom već zadovoljena predstavlja problem za obnovljive izvore energije, a istraživači smatraju da se može riješiti – pod morem, javlja AFP.

Prema jednoj viziji, vjetroelektrane uz obalu mora mogle bi koristiti morsku vodu za pohranjivanje energije sve dok ne bude potrebna, pomažući da se čovječanstvo više ne oslanja na fosilna goriva.

“Došli smo do rješenja koje zovemo okeanska baterija”, rekao je Frits Bliek, izvršni direktor nizozemskog startupa Ocean Grazer dok je pokazivao sistem na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu.

Uz sve intenzivnije napuštanje izvora energije koji zagrijavaju klimu poput uglja, skladištenje zelene energije ključno je, kažu stručnjaci. To je zato što priroda ne isporučuje uvijek vjetar ili sunčevu energiju u trenutku kada je električna energija najtraženija.

Cijena kao ključno pitanje

Bliekova “okeanska baterija” oslanja se na velike fleksibilne mjehure na morskom dnu, koje vjetroelektrana puni morskom vodom.

Kada je struja potrebna, tlak okeana istiskuje vodu kroz sistem na morskom dnu koji uključuje turbine, a rezultat je – struja.

Ključno pitanje vezano uz energiju je cijena, jer sistemi za pohranjivanje koji uključuju neku vrstu baterija ne samo da su vrlo skupi, već su i izloženi riziku od curenja ili kontaminacije u okeanskom okruženju.

Do primjene još puno godina

Sistemi koji se oslanjaju na tlak već se koriste u hidroelektranama koje pumpaju vodu u rezervoar iza brane kada potražnja za električnom energijom padne, efikasno je pohranjujući da se vrati kroz turbine pogona.

Što se tiče podvodne verzije ove vrste skladišta, Ocean Grazer nije usamljen u pokušaju da to učini, iako su do primjene “okeanske baterije” ostale još mnoge godine.

Prema neprofitnom Centru za klimatska i energetska rješenja, obnovljivi izvori energije su najbrže rastući izvor u Sjedinjenim Američkim Državama, s porastom od 42 posto od 2010. do 2020. godine.

Izvor: Agencije