Bez muškaraca u umjetničkom plivanju na OI u Parizu

U Parizu ipak neće biti nijednog plivača među 10 zemalja u ekipnom takmičenju u umjetničkom plivanju.

Umjetničko plivanje, ranije poznato kao sinhronizirano, imalo je olimpijski debi 1984. godine, a do sada je bilo otvoreno samo za žene (Edgar Su / Reuters)

Uprkos hrabrom potezu Međunarodne federacije vodenih sportova (World Aquatics) koja je dopustila muškarcima nastup u umjetničkom plivanju na Olimpijskim igrama, u Parizu ipak neće biti nijednog plivača među deset zemalja u ekipnom takmičenju.

Posljednjih se mjeseci nagađalo kako bi za američku reprezentaciju mogao nastupiti Bill May (45), no ipak se nije uspio izboriti za mjesto u nacionalnoj selekciji, prenosi Hina.

World Aquatics je objavio kako je “vrlo razočaran” objavom američkog tima.

“Ovo je trebao biti ključni trenutak za sport. Razumijemo da je za muškarce uvijek bio izazov izboriti mjesto u reprezentaciji, ali nadali smo se da će neki uspjeti”, stoji u saopćenju Svjetske federacije.

World Aquatics je objavio 2022. da će muškarcima biti dopušteno takmičenju u umjetničkom plivanju na Igrama, pri čemu će svakoj zemlji biti dopuštena dva plivača u ekipnom takmičenju od osam članova.

Olimpijski debi

Umjetničko plivanje, ranije poznato kao sinhronizirano, imalo je olimpijski debi 1984. godine, a do sada je bilo otvoreno samo za žene.

May je dugo bio jedan od vodećih glasova o uključivanju muškaraca, rekavši novinarima u aprilu: “Svaki dan razmišljam o Olimpijskim igrama i razmišljam o tome da budem tamo s našim trenerima i našim reprezentativcima”.

U julu 2023, u dobi od 44 godine, May je postao prvi Amerikanac koji je osvojio svjetsku ekipnu medalju, pridruživši se američkom timu koji je osvojio srebro u akrobatskoj rutini. Bila je to prva američka medalja u umjetničkom plivanju od 2007.

“Svi mi u zajednici umjetničkog plivanja moramo još više raditi kako bismo poboljšali prilike za muškarce u ovom sportu. Apsolutno smo odlučni da će u ekipnom takmičenju u Los Angelesu 2028. biti muških umjetničkih plivača, a također, nastavljamo raditi na prijedlogu dodavanja takmičenja u mješovitom duetu u olimpijski program,” stoji u saopćenju World Aquaticsa.

Izvor: Agencije