EURO: Njemačka policija priprema se za teroriste, huligane i kriminalce

Tokom turnira, koji će se održati od 14. juna do 14. jula u deset njemačkih gradova, očekuje se gotovo 2,7 miliona navijača na stadionima i do 12 miliona u gradovima domaćinima.

Gotovo 22.000 saveznih policajaca će biti raspoređene na granicama, stadionima, aerodromima i željezničkim stanicama (Wolfgang Rattay / Reuters)

Njemačka policija priprema se za teroriste, nasilne huligane, kriminalce i deportirane migrante koji će pokušati ući u zemlju tokom nadolazećeg Evropskog prvenstva u nogometu (EURO).

U vrijeme turnira, koji će se održati od 14. juna do 14. jula u deset njemačkih gradova, očekuje se gotovo 2,7 miliona navijača na stadionima i do 12 miliona u gradovima domaćinima, prenosi Hina.

Zbog toga, njemačka policija priprema plan u pet tačaka kako bi bila spremna za suočavanje sa svim sigurnosnim prijetnjama, navode njemački mediji.

Nekoliko grupa u fokusu

Ističe se kako policija cilja na nekoliko grupa – teroriste, nasilne huligane, putujuće kriminalce, lopove i teške kriminalce.

Navodno će gotovo 22.000 saveznih policajaca biti raspoređene na granicama, stadionima, javnim mjestima, aerodromima, željezničkim stanicama i osjetljivim područjima kritične infrastrukture svaki dan.

Njemački mediji javljaju da je policija posebno zabrinuta zbog opasnosti od huligana tokom Evropskog prvenstva.

Izvor: Agencije