Preminuo Andreas Brehme, legenda njemačkog nogometa

Brehme je za reprezentaciju Zapadne Njemačke, sa kojom je 1990. godine postao prvak svijeta u Italiji, odigrao 86 mečeva i postigao osam golova.

Jedan od najpoznatijih golova koje je postigao Brehme bio je iz jedanaesterca u finalu Mundijala 1990. za osvajanje svjetske titule (Reuters)

Andreas Brehme, legendarni njemački nogometaš i svjetski prvak iz 1990. godine, iznenada je preminuo u 64. godini, objavio je minhenski Bayern, jedan od njegovih bivših klubova, na svojim službenim stranicama.

„FC Bayern je duboko šokiran iznenadnom smrću Andreasa Brehmea. Zauvijek ćemo čuvati Brehmea u našim srcima – kao svjetskog šampiona i još više kao veoma posebnu osobu. On će uvijek biti dio Bayernove porodice. Počivaj u miru, Andi“, objavio je Bayern.

Gol za svjetsku titulu

Brehme je za reprezentaciju Zapadne Njemačke, sa kojom je 1990. godine postao prvak svijeta u Italiji, odigrao 86 mečeva i postigao osam golova. Jedan od tih golova bio je iz jedanaesterca u finalu spomenutog Mundijala, za pobjedu nad Argentinom 1:0 i osvajanje svjetske titule.

Najveći dio klupske karijere Brehme je proveo u milanskom Interu (1988-1992), a uz Bayern, u kom je bio od 1986. do 1988. godine, bio je član i njemačkih Saarbrueckena i Kaiserslauterna, kao i španske Zaragoze. U kratkoj trenerskoj karijeri predvodio je sa klupe klubove iz domovine – Kaiserslautern (2000-2002) i Unterhaching (2004-2005).

Izvor: Agencije