Lana Pudar osvojila bronzu na SP-u u plivanju

Ovo je za mladu Mostarku jedan od najboljih rezultata u karijeri nakon evropskog zlata u istoj disciplini. 

Pudar tokom utrke u Dohi (Reuters)

Bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar osvojila je bronzanu medalju u utrci na 200 metara leptir na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Pudar je u finalu utrke dionicu preplivala u vremenu 2:07.92, što je bilo dovoljno za bronzanu medalju, prvu na svjetskim seniorskim prvenstvima, navodi agencija Fena.

Ovo je za mladu Mostarku jedan od najboljih rezultata u karijeri nakon evropskog zlata u istoj disciplini.

Nakon utrke u katarskoj prijestolnici, Pudar je kazala kako je osvajanje bronze “veoma dobar osjećaj”.

Pudar (desno) sa Rosendahl Bahl (lijevo, srebro) i svjetskom prvakinjom Stephens (Reuters)

Do medalje u 50 metara

“Jučer sam imala lošu utrku, sada sam pokušala plivati najbolje što mogu i ostvarila sam ovaj rezultat”, odgovorila je na upit voditelja takmičenja u Dohi, a potom desecima navijača sa bh. zastavama poručila na bosanskom jeziku i uz karakteristični veliki osmijeh “Volim vas ljudi”.

Potom je kazala kako je u osmoj traci mogla pratiti samo korejsku takmičarku i da nije znala koliko dobro idu ostale plivačice.

Prvih 150 metara Pudar je držala priključak za trenutno prve tri takmičarke, a u posljednjih 50 metara uspjela je preteći Amerikanku Klinker i osvojiti bronzanu medalju.

Zlatnu medalju osvojila je Britanka Laura Stephens koja je vodila od početka trke i završila je u vremenu 2:07.35, a srebro je pripalo Dankinji Heleni Rosendahl Bach (2:07.44).

Pudar pred početak utrke (Reuters)

Olimpijska norma

Zbog lakše povrede ramena, najbolja bh. plivačica nije nastupila u disciplini 100 metara delfin, podsjeća agencija Anadolija.

Pudar je izborila normu za nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

Nedavno je poručila kako u Francuskoj želi do historijske medalje za svoju državu.

Izvor: Agencije