Benzema tužio ministra za klevetu zbog optužbi za veze s Muslimanskom braćom

Tužba je podnesena Sudu pravde, jedinom francuskom sudu ovlaštenom za kazneni progon članova vlade za prekršaje počinjene tokom obavljanja njihovih dužnosti.

Karim Benzema je trenutno igrač saudijskog Al Ittihada (EPA)

Karim Benzema podnio je tužbu za klevetu protiv francuskog ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina, koji je prošle godine rekao da bivša zvijezda Real Madrida ima ‘ozloglašene’ veze s organizacijom Muslimanska braća, prenosi Fena.

Darmanin, žestoki desničar s ambicijama da postane francuski predsjednik, kritikovao je Benzemu nakon što je bivši francuski napadač i osvajač Zlatne lopte 2022. objavio na platformi X post u znak podrške stanovnicima Gaze, koji su, tvrdio je, bili žrtve “nepravednog bombardovanja” koje je izveo Izrael kao odmazdu za napad Hamasa 7. oktobra.

Darmanin je reagovao na Benzemin post navodeći da igrač “ima ozloglašenu vezu s Muslimanskom braćom”, sunitskom muslimanskom organizacijom iz Egipta.

Potkopavanje časti i ugleda

U Benzeminoj žalbi, koju je podnio njegov advokat Hugues Vigier, a koju je AFP imao uvid, navodi se da ove primjedbe “potkopavaju” igračevu čast i ugled.

U svojoj pritužbi, Benzema, koji igra za saudijski klub Al-Ittihad i musliman je, kaže da “nikada nije imao ni najmanju vezu s organizacijom Muslimanska braća, niti s bilo kim ko tvrdi da je njihov član”.

U oktobru je Darmanin rekao da nema “ništa protiv” Benzeme, ali da je “zapanjujuće” da on nije objavio ništa u znak podrške Izraelcima ubijenim u napadu Hamasa ili profesoru francuskog kojeg je ranije ovog mjeseca na smrt izbo bivši učenik, pripadnik ekstremističkih organizacija.

Tužba je podnesena Sudu pravde, jedinom francuskom sudu ovlaštenom za kazneni progon članova vlade za prekršaje počinjene tokom obavljanja njihovih dužnosti.

Izvor: Agencije