Lionel Messi dobitnik FIFA-ine nagrade za najboljeg nogometaša

Najboljom nogometašicom proglašena je španska reprezentativka Aitana Bonmati, a najboljim trenerom Josep Pep Guardiola.

Messiju je ovo ukupno osma nagrada za igrača godine pod okriljem FIFA-e (EPA)

Argentinski nogometaš i igrač Inter Miamija Lionel Messi dobitnik je nagrade Međunarodne nogometne federacije (FIFA) za najboljeg nogometaša svijeta za 2023. godinu.

U izboru za najboljeg nogometaša svijeta za prošlu godinu, osim Messija, bili su i Kylian Mbappe i Erling Haaland, prenosi Anadolija.

Messiju je ovo ukupno osma nagrada za igrača godine pod okriljem FIFA-e, nakon što je bio dobitnik 2009, 2010, 2011, 2012. i 2015. godine.

Za najboljeg trenera proglašen je menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola koji je u prošloj godini s engleskim klubom osvojio domaće prvenstvo, kup i UEFA Ligu šampiona.

Bonmati najbolja nogometašica

Za najbolju nogometašicu proglašena je španska reprezentativka Aitana Bonmati (Barcelona). Bonmati je predvodila špansku reprezentaciju u osvajanju Svjetskog prvenstva za žene 2023.

Najbolji golman u izboru FIFA-e je Brazilac Ederson (Manchester City), dok je Engleskinja Mary Earps (Manchester United) pobijedila u ženskoj konkurenciji.

Ceremonija dodjele nagrada “The Best FIFA Football Awards” održana je u Londonu.

Spomenutu nagradu FIFA dodjeljuje na osnovu mišljenja selektora i kapitena nacionalnih timova, novinara te navijača iz cijelog svijeta.

Izvor: Agencije