Fury i Usik dogovorili meč za apsolutnog prvaka

Oni bi se krajem ove ili početkom iduće godine u Saudijskoj Arabiji trebali boriti za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji.

Ukrajinac drži pojaseve Svjetske bokserske asocijacije (WBA), Svjetske bokserske organizacije (WBO), Međunarodne bokserske federacije (IBF) i Međunarodne bokserske asocijacije (IBO) (Reuters)

Britanac Tyson Fury (35) i Ukrajinac Oleksandr Usik (36) napokon su postigli dogovor i borit će se za naslov apsolutnog svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji u Saudijskoj Arabiji koncem decembra ili u januaru, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Borba stoljeća” je napokon dogovorena, Fury i Usik bi se krajem ove ili početkom iduće godine u Saudijskoj Arabiji trebali boriti za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji, prenose britanski mediji.

Borba protiv Ngannoua

Ukrajinac drži pojaseve Svjetske bokserske asocijacije (WBA), Svjetske bokserske organizacije (WBO), Međunarodne bokserske federacije (IBF) i Međunarodne bokserske asocijacije (IBO), dok je Britanac svjetski prvak po Svjetskom bokserskom koncilu (WBC).

Kako je ESPN objavio, borba bi trebala biti održana 23. decembra ili nekada tokom januara u Saudijskoj Arabiji. No, Fury prije toga mora riješiti posao kada se 28. oktobra u Saudijskoj Arabiji sastane s bivšim UFC prvakom Francisom Ngannouom.

“Ovo je borba koju su svi željeli vidjeti i sada se konačno događa, dva svjetska prvaka u teškoj kategoriji idu u ring jedan protiv drugoga”, rekao je Turki Alalshikh, predsjednik General Entertainment Authority Saudijske Arabije.

“Ovo je najveća bokserska borba, svijet će je gledati, a mi smo tako ponosni što smo domaćini ovog spektakla.”

Iz vremena Lennoxa Lewisa

Borbu je potvrdio i Furyjev promotor Frank Warren.

“Najveći događaj stoljeća u boksu održat će se u Rijadu. Teškaši uvijek potaknu maštu navijača i ne sumnjam da će ovo biti najveći bokserski događaj stoljeća. Veselim se što će Tyson vratiti tri pojasa koja nikad nije izgubio u ringu,” poručio je Warren.

Fury i Usyk su već pregovarali o borbi koja se u aprilu trebala održati na londonskom stadionu Wembley, međutim dogovor nije postignut. Britanac je ranije sugerirao kako ne vidi nikakvu korist u borbi protiv Usika za objedinjavanje naslova.

“Nisam zainteresiran za borbu protiv Usika. Nemam interesa za objedinjavanjem naslova, sve te stvari oko ujedinjenja i bilo čega, to mi stvarno ništa ne znači,” poručio je tada Britanac za Mail Sport.

Borba u Saudijskoj Arabiji dat će novog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji u svim jačim bokserskim federacijama. U teškoj kategoriji to je posljednji put uspjelo Britancu Lennoxu Lewisu prije više od 20 godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada