Lejla Njemčević osvojila ‘svjetsku seriju’

‘Nevjerovatan je osjećaj podići najveći trofej u brdskom biciklizmu i ostvariti najbitniji cilj za ovu sezonu’, rekla je Lejla Njemčević, najbolja brdska biciklistkinja na svijetu.

Lejla Njemčević je trenutno prva na Svjetskoj UCI maraton ranking listi (Albrecht Piper / Fena)

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja i najbolja na svijetu u disciplini maraton, Lejla Njemčević osvojila je „svjetsku seriju“ koja se sastojala od četiri utrke Svjetskog kupa u brdskom biciklizmu.

Proglašenje najboljih održano je nakon posljednje utrke u sezoni u američkog gradu Snowshoe, Zapadna Virdžinija, javlja Fena.

Njemčević je dominantno pobijedila u generalnom plasmanu sa 800 bodova ispred Njemice Bettine Janas koja je osvojila 520, dok je na trećem mjestu ostala najbolja litvanska takmičarka Katazina Sosna sa 500 bodova, objavila je iz MTB reprezentacije Bosne i Hercegovine.

„Nevjerovatan je osjećaj podići najveći trofej u brdskom biciklizmu i ostvariti najbitniji cilj za ovu sezonu. Sezona je bila nevjerovatno iscrpljujuća, sve utrke su bile preko 100 kilometara dužine i šest sati utrkivanja, međutim znala sam da konstantnim dobrim nastupima mogu osvojiti Svjetsku seriju i pokazati da sam broj jedan na svijetu. Osvajanje ‘svjetske serije’ je sjajan motiv za narednu sezonu u kojoj će cilj biti da odbranim titulu“, rekla je Lejla Njemčević.

Dodatno će učvrstiti vodeću poziciju

Lejla Njemčević je tokom čitave sezone pokazivala sjajnu formu i ostvarivala izvrsne rezultate na najvećim svjetskim biciklističkim takmičenjima. Na prvoj utrci Svjetskog kupa u Češkoj Republici osvojila je prvo mjesto, zatim drugo mjesto u Italiji i Francuskoj dok je sigurnom vožnjom na posljednjoj utrci u Snowshoe kroz cilj prošla kao četvrta. Na nedavnom, najvećem do sada organizovanom, Svjetskom prvenstvu u Škotskoj, također je osvojila četvrto mjesto.

Svjetska serija je u ovoj sezoni bila od posebnog značaja s obzirom na to su po prvi put sve utrke Svjetskog kupa za brdske discipline organizovali Svjetska biciklistička federacija i WBD sport.

Lejla Njemčević je trenutno prva na Svjetskoj UCI maraton ranking listi, a nakon upisa bodova očekuje se da dodatno učvrsti poziciju na kojoj je provela 20 sedmica.

Izvor: Agencije