AEK traži isključenje Dinama, uhapšeno još pet hrvatskih navijača

Atinjani smatrajući hrvatski klub odgovornim za napad njegovih navijača u ponedjeljak navečer u kojem je poginuo grčki državljanin.

Jedna je osoba poginula, najmanje je osam osoba još povrijeđeno, tri Grka i pet Hrvata, u žestokim sukobima grčkih i hrvatskih navijača u Atini (Reuters)

Atinski nogometni klub AEK zatražio je od Evropske nogometne asocijacije (UEFA) hitno i oštro kažnjavanje zagrebačkog Dinama, smatrajući hrvatski klub odgovornim za napad njegovih navijača u ponedjeljak navečer u atinskom predgrađu Nea Filadelfeia, u kojem je poginuo grčki državljanin, prenosi Tanjug.

“Pitanje koje muči naše navijače, muči i nas: Kako je moguće da nakon barbarskog ubistva Mihalisa Katsurisa od strane čopora kriminalaca iz Hrvatske, AEK može izaći na teren i igrati protiv ovog konkretnog tima? Hoće li neke od njegovih ubica biti na tribinama? Da li će njihovi saučesnici u zločinu danas na društvenim mrežama proslavljati ubistvo koje su počinili njihovi prijatelji”, ističe se u zvaničnom saopćenju grčkog kluba.

‘Lobiranje Hrvata’

Kako dodaje, AEK ne želi igrati utakmice “dok krv ubijenog navijača i drugog teško povrijeđenog teče”. Ističe se da su “oni koji su došli ovdje da ubijaju” sastavni su dio organizacije sa kojom AEK mora igrati nogomet.

“Da li je lobiranje Hrvata u okvirima UEFA važnije od ljudskih života koje su oduzele ubice? I da li za europski nogomet dobro da zahteva da natjeramo naše igrače da igraju nogomet na svom terenu kao da se ništa nije desilo”, upitali su iz AEK-a.

Kako se zaključuje u saopćenju, postoji samo jedan način, a to je “hitna i stroga kazna” za zagrebački Dinamo.

Zabrana dolaska

Jedna je osoba poginula, najmanje je osam osoba još povrijeđeno, tri Grka i pet Hrvata, u žestokim sukobima grčkih i hrvatskih navijača u Atini u noći s ponedjeljka na utorak.

“Izvan stadiona Nea Filadelfeia izbili su ozbiljni incidenti. Jedan je mladi Grk umro nakon što je izboden nožem”, objavila je grčka policija dodajući da je još osam osoba povrijeđeno, među kojima je i jedan 17-godišnjak, piše Hina.

Konkretno, hospitalizirana su tri Grka i pet Hrvata. Sedamnaestogodišnjak ima povrede mozga nakon udarca kamenom u glavu, javlja grčki tekevizijski kanal ERT.

Mjesto ubistva grčkog navijača (Reuters)

UEFA je potom odlučila otkazati utakmicu, pišu grčki mediji, prenosi Tanjug.

Navijači Dinama iz Zagreba došli su u ponedjeljak u Atinu uprkos zabrani UEFA o dolasku gostujućih navijača u ovom dvomeču.

Još 50 hrvatskih navijača u bijegu

Svih 94 uhapšenih osoba koje je grčka policija privela jučer nakon navijačkih nereda uoči utakmice trećeg pretkola kvalifikacija Lige prvaka između AEK-a i Dinama bit će izvedeni pred tužitelja, prenosi Hina.

Još petorica Hrvata koji su navodno bili dio grupe koja je izazvala krvave incidente u atinskom predgrađu Nea Filadelfeia dovezena su u utorak kasno navečer u Igumenicu, dok su brodom trebali otputovati u Italiju, a odatle se vratiti u Hrvatsku, prenosi agencija ANA. Osim toga, jučer je u Kakaviji uhapšen i 19-godišnji Hrvat koji je autobusom pokušavao otići iz Grčke u Tiranu.

Nakon jučerašnjih navijačkih nereda u kojima je jedna osoba poginula i osam ih je povrijeđeno, policija je postavila blokade cesta posvuda u Grčkoj, a posebno na izlazima iz zemlje, kako bi uhapsila sve koji su sudjelovali u navedenim krvavim incidentima.

Prema informacijama, procjenjuje se da je još najmanje 50 hrvatskih navijača u bijegu, a u toku su laboratorijska istraživanja DNK i drugih dokaza za identifikaciju počinitelja ubistva.

Košarkaši otkazali prijateljski meč

Košarkaški klub Dinamo objavio je u srijedu da otkazuje prijateljsku utakmicu s grčkim Panathinaikosom nakon jučerašnjih navijačkih nereda u Atini.

“Slijedom tragičnih događaja u Ateni, u komunikaciji s vodstvom Panathinaikosa jučer nam je izražena njihova namjera da se otkaže dogovorena prijateljska utakmica ova dva kluba u dogovorenom terminu, 8. rujna u 19h”, navodi se u saiopćenju KK Dinama.

“KK Dinamo shvata razloge ove odluke Panathinaikosa, što im je s naše strane i jučer i danas rečeno. S Panathinaikosom i u dalje ostajemo u kvalitetnom partnerskom odnosu”, dodaje se u saopćenju u kojem zagrebački košarkaški klub izražava saučešće porodici ubijenog.

“Porodici poginulog navijača izražavamo iskreno saučešće i s velikim žaljenjem gledamo na tragediju koja se dogodila. U svakom sportu, pa tako i našem, postoji nulta tolerancija na nasilje i nerede.”

Poruka gradonačelnika Zagreba i Atine

Gradonačelnici Atine i Zagreba Kostas Bakoyannis i Tomislav Tomašević zajedničkom su izjavom najoštrije osudili ubistvo 29-godišnjeg navijača atenskog AEK-a Michalisa te poslali poruku protiv nasilja, prenosi Hina.

“Brutalnom nasilju i krvi nema mjesta na našim stadionima, našim gradovima, u našem društvu. Najoštrije osuđujemo ovaj grozan zločin koji je doveo do gubitka jednog mladog života i tužne epizode huliganizma koja je ugrozila živote nevinih građana i djece”, poručila su dvojica gradonačelnika, saopćeno je u srijedu ujutro iz Grada Zagreba.

„Nasilje nema nacionalnost. Njegova jedina domovina je mržnja“, ističu Bakoyannis i Tomašević, izražavajući nadu da će počinitelji biti što prije pronađeni i kažnjeni kao primjer kako više nikad ne bi svjedočili ovakvim tragičnim događajima.

„U ovim trenucima, nema pravih riječi. Naša iskrena sućut obitelji žrtve. Atena i Zagreb imaju prijateljske odnose koje smo kao gradonačelnici predani dalje jačati i ta suradnja neće biti narušena nasiljem pojedinaca.”

Izvor: Agencije