UEFA kaznila Osasunu sa 100.000 eura i zaprijetila isključenjem

Osasuna je prvo bila izbačena iz kvalifikacija za ovosezonsko izdanje Konferencijske lige, zbog afere s namještanjem utakmica prije 10 godina, pa je uslijedio dugotrajni žalbeni proces.

Prošlu sezonu Osasuna je završila na sedmom mjestu La Lige, te je igrala finale Kupa kralja u kojem je poražena od madridskog Reala (EPA)

Španska Osasuna morat će u blagajnu UEFA-e uplatiti 100.000 eura i u sljedeće dvije godine će joj prijetiti isključenje iz evropskog takmičenja za koje bi se nogometna ekipa iz Pamplone kvalificirala.

Kraj je to sage u kojoj je Osasuna prvo bila izbačena iz kvalifikacija za ovosezonsko izdanje Konferencijske lige, zbog afere s namještanjem utakmica prije 10 godina. No, španski klub se žalio na tu odluku Sudu za sportsku arbitražu, koji je u žalbenom postupku utvrdio da su za namještanje odgovorni pojedinci koji su tada bili na čelu kluba, a ne klub kao institucija. Potom je UEFA uvrstila Osasunu među klubove koji će se u kvalifikacije uključiti u posljednjem kolu.

No, klub je istovremeno podnio i tužbu protiv UEFA-e pred redovnim građanskim sudom u Pamploni, čime se ogriješio o Disciplinski pravilnik i Statut evropske krovne nogometne organizacije.

Klub se neće žaliti

Zbog toga je protiv Osasune pokrenut istražni postupak, a UEFA-ino žalbeno tijelo je donijelo odluku o novčanoj kazni u visini od 100.000 eura te uvjetnom isključenju iz evropskih takmičenja za koje se klub kvalificira u sljedeće dvije godine. Rok za uvjetnu kaznu počinje teći od dana donošenja odluke.

Ujedno, UEFA će zadržati pet posto novčanih sredstava koje Osasuna može uprihoditi ovosezonskim učešćem u Konferencijskoj ligi, od grupne faze pa nadalje.

Iz Osasune su poručili da se neće žaliti na ovu odluku. Klub iz Pamplone će se u ponedjeljak naći u žrijebu za posljednje kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu, što je izborio osvajanjem sedmog mjesta u La Ligi prošle sezone.

Izvor: Agencije