Ukrajinski sportisti na Igrama ako i dođu Rusi

Ako će ruski i bjeloruski savezi nastupiti pod svojim zastavama, onda Ukrajine na takvim Olimpijskim igrama neće biti. Mogu nastupiti samo pod neutralnom zastavom, poručeno je iz Kijeva.

Tačno godinu dana prije zakazanog otvaranja Igara, 26. jula, MOK je poslao službene pozivnice za nastup u Parizu svim zemljama osim Rusije i Bjelorusije (Reuters) (Reuters)

Ukrajina je spremna doći na Olimpijske igre u Parizu sljedećeg ljeta čak i ukoliko će tamo nastupiti i sportisti iz Rusije i Bjelorusije pod neutralnom zastavom, potvrdio je Vadim Gutcajt, ukrajinski ministar za mlade i sport.

„Naši sportisti moraju biti na Olimpijskim igrama. Naša zastava bit će na svečanom otvaranju, naši sportisti zastupat će našu državu kako bi svi na svijetu vidjeli da Ukrajina jest, da je bila i da će biti“, izjavio je Gutcajt Vadim Gutcajt u razgovoru za japansku agenciju Kyodo News.

„Ako će ruski i bjeloruski savezi nastupiti pod svojim zastavama, onda Ukrajine na takvim Olimpijskim igrama neće biti“, upozorio je.

Prenio je i podatak da je od početka ruske invazije na Ukrajinu poginulo 340 ukrajinskih sportista i trenera, dok je 343 sportskih objekata djelomično ili potpuno uništeno.

Pozivnice svima, ali ne i Rusiji i Bjelorusiji

„Naši sportisti se ne mogu mirno pripremati. Teško je i psihički. Nema onoga ko nije izgubio kolegu, prijatelja, saradnika ili člana porodice“, zaključio je Gutcajt.

Početkom godine Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je kako razmišlja o povratku rusih i bjeloruskih sportista na međunarodna natjecanja, ali pod određenim uvjetima od kojih je jedan i nastup pod neutralnim obilježjima. Tada je Ukrajina reagirala prijetnjom bojkota Igara u Parizu.

Tačno godinu dana prije zakazanog otvaranja Igara, 26. jula, MOK je poslao službene pozivnice za nastup u Parizu svim zemljama osim Rusije i Bjelorusije.

Izvor: Agencije