Nogometašice Španije prve finalistice Svjetskog prvenstva

Španija je u prvom polufinalu pobijedila Švedsku 2:1, a za titulu najboljih na svijetu će se boriti protiv boljih iz duela Australije i Engleske.

Španjolke su ostvarile najveći uspjeh u historiji ženskog nogometa u toj državi (Reuters)

Španske nogometašice plasirale su se u finale Svjetskog prvenstva nakon što su u novozelandskom Aucklandu savladale Šveđanke rezultatom 2:1.

Španjolke su prošle u svoje prvo finale na mundijalima, a ove godine na Novom Zelandu i Australiji nastupaju tek treći puta u historiji na smotri najboljih nogometašica svijeta. Nikad do sada nisu prošle dalje od osmine finala, prenosi Hina.

Svjetske viceprvakinje iz 2003. godine, Šveđanke su na putu do polufinala izbacile najveće favoritkinje Amerikanke i Japanke, no u polufinalu su ostale bez snage.

Australija i Engleska u drugom polufinalu

Na stadionu Eden u Aucklandu se gotovo ništa nije događalo do 80. minutog kada je Salma Palluelo, koja je netom prije zamijenila najbolju igračicu svijeta Alexiu Putellas, dovela Španiju u vodstvo udarcem s desetak metara.

Šveđanke se nise predala te su izjednačile dvije minute prije kraja pogotkom Rebeke Blomquist. No, u 89. minuti odbrambena igračica Španije Olga Carmona Garcia s 20-ak metara upućuje precizan udarac pod samu prečku i donosi Španiji najveći uspjeh ženskog nogometa.

U drugom polufinalu, koje je na programu u srijedu u Sydneyu, igraju Australija i Engleska.

Izvor: Agencije