Pritvor određen desetorici Dinamovih navijača

Grčko javno tužilaštvo podnijelo je krivičnu prijavu protiv 104 osobe, od kojih su većina hrvatski državljani.

Tokom navijačkih nereda u Atini u noći s ponedjeljka na utorak ubijen je navijač AEK-a, 29-godišnji Michalis Katsouris (EPA)

Od 30 izgrednika koji su se u petak pojavili pred istražnim sudijama u Atini zbog izgreda u četvrti Nea Philadelphia u noći s ponedjeljka na utorak, njih 12 je zadržano u pritvoru.

Pritvor je određen desetorici hrvatskih državljana te jednom Grku i Albancu.

Pred istražne sudije i javne tužitelje bi u subotu trebala izaći još 30 osoba, a u nedjelju bi se o optužnici trebalo izjasniti preostalih 45 uhapšenih, javila je Hina.

Ranije su ispred zgrade suda u grčkoj prijestolnici izbili su sukobi, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Navodi se kako se 200-tinjak navijača atinskog AEK-a okupilo ispred kompleksa suda, a neki su bacali flaše vode i druge predmete na policijske i televizijske ekipe. Niko nije uhapšen niti povrijeđen, navodi AP.

Grci, Hrvat i Albanac glavnoosumnjičeni

Pred trojicom grčkih istražitelja počelo je saslušanje optuženih u slučaju navijačkih nereda u kojima je u noći s ponedjeljka na utorak ubijen navijač AEK-a, 29-godišnji Michalis Katsouris.

Ročište bi trebalo završiti u nedjelju, javlja agencija ANA. Saslušanja bi trebala biti obavljena u grupama od 10 do 12 ljudi.

Državna televizija ERT objavila je kako su glavni osumnjičeni za nasilje tri Grka, jedan Hrvat i jedan Albanac, s obzirom da su prilikom hapšenja kod albanskog i hrvatskog državljanina pronađeni džepni noževi sa tragovima krvi. Od tri Grka, dva su navijači AEK-a i već su poznati policiji jer imaju krivični dosije, jedan je ranije hapšen četiri puta, drugi jednom, dok je za trećim osumnjičenim Grkom potraga u toku, iako je već identificiran.

Kako dalje navodi ERT, nastavljaju se laboratorijske analize uzetog genetskog materijala od uhapšenih huligana, a na noktima žrtve otkriven je DNK počinilaca ili izvršilaca.

Krivična prijava protiv 104 osobe

U Atini su se u ponedjeljak sukobile pristalice nogometnih klubova AEK iz grada domaćina i Dinama iz Zagreba. Grk Michalis Katsouris (29) preminuo je od više uboda nožem zadobijenih tokom tuče više desetaka navijača koja se dogodila dan prije utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu prvaka u atinskom predgrađu Nea Filadelfeia.

Zbog povreda su u bolnici zbrinuta još četiri Grka i četiri Hrvata, a uhapšeno je 100-tinjak ljudi, uglavnom navijača Dinama.

U srijedu je grčko javno tužilaštvo podnijelo krivičnu prijavu protiv 104 osobe, od kojih su većina hrvatski državljani, u kojoj ih se tereti za četiri krivična djela i sedam prekršaja tokom krvavog obračuna predgrađu Atine. Krivična djela s kojima se suočavaju su ubistvo s namjerom, učešće u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posjedovanje eksploziva.

Prekršaji koji im se stavljaju na teret su narušavanje mira, opasne tjelesne povrede, uništavanje strane imovine, podmićivanje, ilegalno nošenje oružja, korištenje oružja i posjedovanje baklji.

Izvor: Agencije