Španija jedanaestercima do naslova u Ligi nacija

Španska nogometna reprezentacija osvojila je treće izdanje UEFA-ine Lige nacija pobjedom protiv Hrvatske.

Španci su se pridružili Portugalu i Francuskoj kao osvajači Lige nacija (Reuters)

Španska nogometna reprezentacija osvojila je treće izdanje UEFA-ine Lige nacija pobjedom protiv Hrvatske.

U finalu, odigranom pred 40.000 gledatelja na stadionu Feijenoord ‘De Kuip’ u Rotterdamu, Španija je bila bolja nakon izvođenja jedanaesteraca (5:4), jer tokom 120 minuta igre nije bilo golova.

Hrvatska je najbolju priliku za gol u regularnom dijelu utakmice imala u 51. minuti, kad je Josip Juranović sa desetak metara iskosa desno poslao loptu pored suprotne stative, dok su Španci najbolju priliku imali u 84. minuti, kad je Fatijev udarac s osam metara na gol-liniji blokirao Ivan Perišić.

Simon odbranio dva penala

U produžetku su Španci bili opasnija ekipa, ali nijedan njihov udarac nije išao unutar okvira, pa je odluka o pobjedniku ostavljena za raspucavanje udarcima s 11 metara.

Nikola Vlašić, Marcelo Brozović, Luka Modrić bili su precizni izvođači u prve tri serije, ali je udarac Lovre Majera u četvrtoj seriji obranio Unai Simon. Ivan Perišić je pogodio u petoj seriji i ostavio Hrvatsku “na životu”.

Joselu, Rodri, Mikel Merino, Marco Asensio bili su precizni za Špance, ali je u petoj seriji Aymeric Laporte pogodio prečku.

U šestoj seriji Simon je odbranio udarac Brune Petkovića, a drugu meč-loptu za Španiju iskoristio je Dani Carvajal i tako donio trofej Špancima koji su se pridružili Portugalu i Francuskoj kao osvajači Lige nacija.

Izvor: Agencije