Đokoviću Roland Garros, njegova rekordna 23. Grand Slam titula

U finalu takmičenja u Francuskoj teniser iz Srbije je savladao Norvežanina Caspera Ruuda sa 7:6, 6:3, 7:5.

Đoković je do sada osvojio 10 Australian Opena, tri Roland Garrosa, sedsm Wimbledona i tri US Opena (Reuters)

Teniser iz Srbije Novak Đoković osvojio je po treći put u karijeri Roland Garros, u finalu je savladao Norvežanina Caspera Ruuda sa 7:6, 6:3, 7:5 za rekordnu 23. Grand Slam titulu.

Time je postao rekorder po broju Grand Slam titula u historiji. Uoči turnira u Francuskoj situacija na vrhu je bila izjednačena – Đoković i španski as Rafael Nadal su imali po 22 pobjede na jednom od četiri najveća turnira.

Roger Federer je na 20 Grand Slam kruna u karijeri.

Ruudu je ovo bio treći finalni meč u karijeri na Grand Slam turnirima. Prošle godine je u Roland Garrosu osvojio tek šest gemova protiv Nadala, dok je prošle godine protiv Carlosa Alcaraza osvojio set u finalu US Opena.

Od sutra će Đoković ponovo biti prvi reket svijeta, odnosno zauzet će prvo mjesto na ATP listi koje će preuzeti od Carlosa Alcatraza.

Čestitke na pobjedi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Đokoviću na “veličanstvenoj pobedi” i istakao da je ova pobjeda obradovala sve građane Srbije i potvrdila da u historiji tenisa Đoković nema premca.

Španski teniser Rafael Nadal među prvima je čestitao Đokoviću. “Mnogo čestitki na ovom nevjerovatnom dostignuću. 23 je broj koji je pre nekoliko godina bilo nemoguće i zamisliti, a ti si do njega stigao, uživaj sa svojom porodicom i timom”, napisao je Nadal koji je osvojio čak 14 pehara u Parizu, ali ove godine zbog povrede nije mogao igrati.

Rekorderi Grand Slama

23 – Novak Đoković (10 Australian Opena, 3 Roland Garrosa, 7 Wimbledona, 3 US Opena)

22 – Rafael Nadal (2 Australian Opena, 14 Roland Garrosa, 2 Wimbledona, 4 US Opena)

20 – Roger Federer (6 Australian Opena, 1 Roland Garros, 8 Wimbledona, 5 US Opena)

14 – Pete Sampras (2 Australian Opena, 7 Wimbledona, 5 US Opena)

12 – Roy Emerson (6 Australian Opena, 2 Roland Garrosa, 2 Wimbledona, 2 US Opena)

Izvor: Agencije