NBA ukida testove na marihuanu

Ugovorom lige i igrača bit će obuhvaćena ​​klauzula koja će ukloniti marihuanu iz programa testiranja droga, a igrači više neće biti kažnjeni za pušenje marihuane ili korištenje THC proizvoda.

Bivši NBA igrači podržali su legalizaciju marihuane, uključujući J. R. Smitha i Ala Harringtona (Reuters)

Uprava košarkaške NBA lige više neće testirati igrače na marihuanu, javlja The Athletic.

Ta je odredba uključena u novi kolektivni ugovor NBA lige i Udruženja profesionalnih košarkaša. Liga i sindikat igrača još moraju ratificirati novi višegodišnji ugovor, što će uključivati ​​klauzulu koja će ukloniti marihuanu iz ligaškog programa testiranja droga, a igrači više neće biti kažnjeni za pušenje marihuane ili korištenje THC proizvoda, prenosi Hina.

Udruženje igrača NBPA nije otkrilo detalje ugovora, navodeći u izjavi na Twitteru: „Određeni detalji bit će dostupni nakon što se finalizira popis uvjeta“.

Prethodna politika korištenja marihuane za NBA igrače bila je prilično stroga. Igrač, za kojeg je utvrđeno da je pušio marihuanu, stavljen je u program liječenja i savjetovanja za prvi prekršaj, kažnjen je s 25.000 dolara za drugi prekršaj i zabranjeno mu je igranje pet ligaških utakmica za treći prekršaj.

Devet igrača kažnjeno u posljednjih nekoliko godina

Godine 2021. NBA je objavio da više neće nasumično testirati igrače na korištenje marihuane.

Čak 21 američka savezna država, Distrikt Washington i teritorija Guama u potpunosti su legalizirali rekreacijsku i medicinsku upotrebu marihuane, a prema ESPN-u, upotreba THC-a legalna je u 73,7 posto svih država u kojima se nalaze NBA ekipe.

Bivši NBA igrači podržali su legalizaciju marihuane, uključujući J. R. Smitha i Ala Harringtona, koji su lobirali za legalizaciju u New Yorku 2019. Harrington je za magazin GQ rekao da 85 posto NBA igrača puši ili koristi „neki oblik kanabisa“.

Posljednjih godina devet NBA igrača kažnjeno je zbog korištenja marihuane.

Izvor: Agencije