Prevc stabilno nakon teškog pada na treningu

Peter Prevc je u drugoj seriji izgubio kontrolu nad skijama, okrenuo se u zraku i leđima snažno udario o podnožje skakaonice – doživio je lakši potres mozga.

Medicinsko osoblje odmah je priskočilo u pomoć Prevcu i odvezlo ga u mobilnu bolnicu (Reuters)

Najbolji slovenski skijaš skakač Peter Prevc (30) je stabilno nakon što je doživio težak pad tokom treninga na velikoj skakaonici na Svjetskom prvenstvu u Planici, javljaju slovenski mediji.

Prevc je u drugoj seriji, odmah nakon skoka, izgubio kontrolu nad skijama, okrenuo se u zraku i na 70 metara od odskočne tačke leđima snažno udario o podnožje skakaonice. Nakon pada na tlo duže od 100 metara se prevrtao i klizio po snijegu.

Medicinsko osoblje odmah mu je priskočilo u pomoć i odvezlo ga u mobilnu bolnicu. Nakon ukazane medicinske pomoći na Planici, Prevc je helikopterom prevezen u Univerzitetski klinički centar u Ljubljani, gdje su ljekari obavili dodatne pretrage.

„Srećom, pri padu je primio samo udarce od kojih je zadobio bolove i lakši potres mozga, no ostat će na posmatranju“, objavio je Slovenski skijaški savez.

Otkačila se skija

Trener slovenske reprezentacije Robert Hrgota potvrdio je prve pretpostavke da se Prevcu otkačila skija nakon čega je izgubio kontrolu.

„Vidjet ćemo što se dogodilo, ali na kraju krajeva, to ne mijenja činjenicu da je Peter teško pao i samo se nadam da će s njim sve biti u redu“, rekao je Hrgota.

„Nije bilo ugodno vidjeti takav pad. Kad sam vidio tu skiju, okrenuo sam se, jer takve stvari stvarno ne volite vidjeti“, dodao je.

Prevčev pad prilično je potresao njegove reprezentativne kolege.

„Kada se to dogodilo, upravo sam se vozio žičarom do vrha. Izgledalo je užasno i jako me je jako zabrinulo. Nadam se da će sve biti u redu. Znamo da je to Peter, stari mačak“, rekao je Anže Lanišek, trenutno najbolji slovenski skakač u generalnom poretku Svjetskog kupa, o nesreći svog reprezentativnog kolege.

Izvor: Agencije