Hrvatska plivačica preplivala svih sedam svjetskih maratona

Nakon 11 sati plivanja, uz visoke valove i temperaturu okeana od 16 stepeni, Splićanka Dina Levačić preplivala je i 23 kilometra širok Cookov prolaz na Novom Zelandu.

Dina Levačić je prije Cookovog prolaza preplivala prolaz Catalina u Kaliforniji, kanal La Manche u Evropi, prolaz Molokaʻi na Havajima, Tsugaru u Japanu, Gibraltarska vrata i Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske (Pixsell)

Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić preplivala je 23 kilometra širok Cookov prolaz na Novom Zelandu, čime je postala 23. osoba u svijetu i prva iz Hrvatske koja je preplivala svih sedam svjetskih maratona koje nazivaju „Okeanovih sedam“.

Splićanka Levačić je svoj uspjeh objavila u utorak, na svoj 27. rođendan, na društvenim mrežama nakon 11 sati plivanja, uz visoke valove i temperaturu okeana od 16 stepeni, javlja Hina.

 

 

Cookov prolaz nalazi se između Sjevernog i Južnog otoka na Novom Zelandu te se zbog niske temperature okeana i jakih struja smatra jednim od najtežih plivačkih izazova.

Od Kalifornije do Škotske

Iz grupe „velikih sedam“ plivačkih maratona Levačić je prije Cookovog prolaza preplivala prolaz Catalina u Kaliforniji, kanal La Manche u Evropi, prolaz Molokaʻi na Havajima, Tsugaru u Japanu, Gibraltarska vrata i Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske.

Prva osoba koja je preplivala svih sedam prolaza bio je Stephen Redmond 2012. godine, a posljednja kojoj je to uspjelo bio je Adrian Sarchet prije tri godine.

Izvor: Agencije