Puma ukida sponzorstvo izraelske nogometne reprezentacije

Kompanija navodi da ovaj potez, koji je planiran prošle godine, nema veze sa pozivima na bojkot Izraela zbog njegovog rata protiv Gaze.

Ugovor kompanije Puma sa Izraelskom nogometnom reprezentacijom neće biti obnovljen nakon što istekne naredne godine (AFP)

Sportski brend Puma prestat će sponzorisati izraelsku nogometnu reprezentaciju 2024. godine, potvrdila je kompanija.

Ovaj potez planiran je još prošle godine i nije povezan s pozivima na bojkot Izraela zbog njegovog rata u Gazi, rekao je glasnogovornik njemačke kompanije.

Puma se, zbog saradnje sa Izraelskim nogometnim savezom (IFA), dugo suočavala s pozivima na bojkot, a ti pozivi pojačani su tokom dvomjesečne izraelske ofanzive u Gazi u kojoj je ubijeno više od 18.000 Palestinaca.

U izjavi koju je novinska agencija Reuters dobila putem e-maila, glasnogovornik Pume rekao je da ugovori kompanije sa nekoliko zemalja, među kojima su Srbija i Izrael, ističu 2024. godine, te da neće biti obnovljeni.

Glasnogovornik je rekao da će Puma uskoro objaviti ugovore s nekoliko novih reprezentacija.

Sve glasniji pozivi na bojkot

Interni dopis Pume, u koji je uvid imao Financial Times, koji je prvi objavio vijest, potvrdio je ovaj potez.

Puma je 2018. potpisala prvi ugovor sa Izraelskim nogometnim savezom o isporučivanju opreme igračima.

Kompanija se od tada suočila s brojnim pozivima na bojkot. Neki aktivisti kažu da su članovi Izraelskog nogometnog saveza i timovi iz jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što je ilegalno prema međunarodnom pravu.

Globalne kompanije suočavaju se sa sve većim pozivima na bojkot, koji dolaze od propalestinskog Pokreta za bojkot, oslobađanje i sankcije (BDS).

Ranije ove sedmice, modna kompanija Zara povukla je reklamnu kampanju sa svoje web-stranice nakon što se suočila sa optužbama da oponaša prizore patnje u Gazi, nakon čega su uslijedili pozivi propalestinskih aktivista na bojkot.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada